Elnapolták az ír gázoló tárgyalását

Rövid eljárás keretében januárig elnapolta Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, csaknem egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás felelősének kiadatási tárgyalását a dublini felsőbíróság.

Az MTI bírósági forrásai szerint az eljáró bíró január második hetére tűzte ki a következő tárgyalási napot. Tobin és felesége szerdán megjelent a dublini bíróságon. Francis Ciarán Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyereket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt, utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte; ezt fellebbezés után 18 hónapra csökkentették. Ciarán Tobin 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról. A magyar kiadatási kérelmet két éve az ír legfelsőbb bíróság egyszer már elutasította, azzal az indokkal, hogy Tobin jogszerűen hagyta el Magyarországot, még a magyar bíróság ítélethozatala előtt, és „nem már megszületett ítélet végrehajtása elől menekült el” onnan, így kiadatása nem rendelhető el.

Azóta azonban változtak a kiadatást szabályozó ír törvények, és Magyarország az EU tagja lett. Tobint novemberben – a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján – Dublinban őrizetbe vették, de most szabadlábon védekezhet.

Címkék: Belföld