Draskovics: saját döntés volt a lemondás

Saját döntése volt Draskovics Tibornak, hogy lemondott. Az elmúlt két évet sikeresnek értékeli, utódjáról pedig csak akkor mondja el véleményét, ha Bajnai kikéri. Jövőjét a magánszektorban képzeli el, de csak annyit árult el, hogy már volt konkrét ajánlat.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter megismételte lemondásának indokát: elvégezte az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét, a következő időszak pedig a pártpolitikáról szól, nem pedig a szakmai munkáról.

Megtiszteltetés és felelősség

Nagy megtiszteltetés volt és óriási felelősség is persze ez a pozíció. “Két év után hálás vagyok és büszke. Amikor elvállaltam a feladatot, akkor egy világos szakmai programot kívántam követni, és kívánok a mai nap is” – fogalmazott Draskovics Tibor.

A fő feladatának a közrend és a közbiztonság megszilárdítását érezte. Hozzátette: visszatekintve a mérleg pozitív, sikeres két év volt. “Ezért mondok le. Úgy érzem, elvégeztem a feladatomat, a választási kampány előtt egy olyan embernek adnám át a pozíciómat, ki jobb a politikai vitákban” – hangsúlyozta.

A saját döntése volt

Azt azonban kiemelte, hogy a döntés személyes döntés volt, és ennek nincs köze a kormányhoz vagy a szocialista párthoz. Szerinte a Bajnai-kormány jó úton jár, és kívánom, hogy sikeres legyen.

A leköszönő tárcavezető azt is közölte, hogy addig folytatja munkáját, amíg nem találja meg Bajnai Gordon az utódját – várhatóan még idén. De hangsúlyozta: a személyi változás nem jelent változtatást a köztársaság megvédéséért való elkötelezettségben. Kérdésre Draskovics Tibor elmondta: ha Bajnai Gordon kikéri a véleményét, akkor elmondja, de utóddáról a miniszterelnök dönt.

Sikeresnek tartotta

Saját sikerei között említette a jogalkotás és a jogrendszer újraírását, a magyar polgári jog megújítását, a büntető jog és a Btk., valamint a közigazgatási eljárásjog megújítását. Hozzátette: arra törekedett, hogy Magyarországról lemossa a mutyizó, korrupt képet. Ennek érdekében dolgozta ki a közbeszerzési törvény módosítását többek között. 70-nél több törvényt terjesztett elő miniszterként, amelyből 40 már megjelent a Magyar Közlönyben, 10-ről pedig jövő héten dönt a parlament.

Draskovics Tibor – GALÉRIA (Fotó: Gáti András)

A közbiztonsággal kapcsolatban is pozitívan nyilatkozott, véleménye szerint megtettek mindent azért, hogy az emberek szorongását mérsékeljék, a betörések, emberölések száma például jelentősen csökkent.

Draskovics szerint még idén teljesülni fog az az ígérete, hogy minden településen lesz rendőr. Már most 1800-zal több rendőr van az utcákon. Vannak azonban elmaradások is bizonyos törvényekben, illetve a szélsőségesek elleni fellépésekben is, mert nem sikerült jogszabályba foglalni azt, hogy a véleménynyilvánításnak vannak korlátai, mint például a rasszizmus, a gyűlöletkeltés.

Draskovics Tibor büszkén mondta, hogy a rendőrség valamennyi jelentős bűncselekményt felderítette, annak ellenére, hogy új színtereken kellett helytállniuk, mint például a politikai terrorcsoportok és etnikai fellépése, vagy utcai erőszak.

Nincs összeesküvés

Az MTI kérdésére – amely szerint ezzel azt kívánja mondani, hogy a kormány többi tagja felvállalja a pártpolitikai vitát – Draskovics Tibor azt mondta: “ez nem az én terepem, ebből semmi nem következik a kormány többi tagjára nézve”. Hozzátette: minden poszt más, mások az emberek is. Hangsúlyozta: nincs összeesküvés, háttértörténet, vagy konfliktus, nem a költségvetés miatt mondott le, de elismerte, hogy megvárta a törvény elfogadását.

A jövővel kapcsolatban elmondta: magánemberként a magánszférában fog elhelyezkedni. Nyitott új ajánlatok felé, bár eddig is volt már tapogatózás, sőt konkrét ajánlatot is kapott.

Címkék: Belföld