Alapjogokat sértett a rendőrség

Súlyosan sértette az alkotmányos alapjogokat a tatárszentgyörgyi - két halálos áldozatot követelő - fegyveres támadás utáni rendőri intézkedés - állapította meg a Független Rendészeti Panasztestület.

Idén február 23-ra virradóra a Pest megyei település cigánysorának utolsó házát Molotov-koktéllal felgyújtották, és a tűz elől menekülő családra rálőttek. A támadásban egy ötéves kisfiú, valamint 27 éves édesapja életét vesztette. Egy 3 éves és egy 6 éves gyermek, valamint az édesanyjuk súlyosan megsérült. A rendőrség több mint 10 órán át egyszerű balesetként kezelte a gyilkosságot.

Kaltenbach Jenő, a panasztestület elnöke egy panaszos beadványa alapján végzett vizsgálatát ismertetve az MTI-nek szerdán elmondta: a panaszolt rendőri intézkedések sértették az áldozatok tisztességes eljáráshoz fűződő alkotmányos jogát.

A Független Rendészeti Panasztestület a rendelkezésére bocsátott bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy a rendőrség az intézkedési, illetve a tűz keletkezése miatti veszélyhelyzet elhárításában való közreműködési kötelezettségének alapvetően eleget tett, de a helyszín biztosítására vonatkozó jogszabályi előírások csak részben tartotta be.

A helyszínt a rendőrség az eljárás kezdetén – a tűzoltóság és az ügyeletes orvos megállapításai alapján – tűzeset helyszíneként kezelte. Éjjel 1 óra 5 perc és reggel 6 óra között „nem megfelelő gondossággal” jártak el a helyszín körülhatárolását illetően, ráadásul a készenléti csoport és a szemlebizottság levonulása után a büntetőeljárás szabályai szerinti szemle megkezdéséig, reggel 8 óra 45 percig rendőri erő egyáltalán nem maradt a helyszínen.

A szakszerűtlen rendőri magatartás, illetve bizonyos kriminalisztikai (ballisztikai) ismeretek hiánya miatt nem kezelték a kérdéses területet bűncselekmény helyszíneként. Ezzel a nyomozás eredményességét jelentős mértékben veszélyeztették és súlyosan sértettek a panaszos és az áldozatok alapjogait. Az ügyben a Pest megyei rendőrfőkapitány fegyelmi eljárást indított, amely lezáró határozatokból kiderült: a szemle során a rendőrök bűncselekmény gyanúját keltő nyomokat, illetve körülményeket észleltek és jegyzőkönyveztek, mégsem vonták kétségbe az ügyeletes orvosnak a halál okára (füstmérgezés) vonatkozó nyilatkozatait, és nem kezdeményezték azonnal a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti szemle megtartását.

Címkék: Belföld