Egy deka gabonát sem adtak el az államnak

Egyetlen deka gabonát sem adtak el a termelők az államnak, pedig néhány héten belül megkapták volna az árát; hamarabb, mint az uniós felvásárlásnál.

Egyetlen deka gabonát sem adtak el a termelők az államnak a hétfőn zárult aukció során, ami a segítésüket szolgálta volna. Annak ellenére, hogy a hírek pangó gabonapiacról szólnak, kevés volt az a tonnánkénti nettó 24.500 forint, amit a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. ajánlott az árpáért és a búzáért – írja a Népszabadság.

Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára elmondta, hogy nem értékelik kudarcként az eredményt, az ajánlatot változatlanul versenyképesnek tartják, hiszen a közraktárba helyezett gabona hitelfedezetként csak 18 ezer forintot ér. Az uniós felvásárlás novemberben indult, akkor az induló ár ugyan 27 ezer forint, de ehhez a pénzhez csak hónapok múlva jutnak a termelők. A TIG ellenben néhány hét alatt fizetett volna.

“Az idei első intervenciós hónapban 186 ezer tonna kalászost – zömében
árpát – ajánlottak fel a termelők a tonnánkénti 101 eurós áron.
Megtudtuk azt is, hogy egy brüsszeli döntés szerint a magyar
raktárakban lévő 610 ezer tonna uniós gabonát – amelyből 30 ezer tonna
a búza, 130 ezer tonna az árpa és 450 ezer tonna a kukorica – tavasztól
segélyezésre fordítja az EU” – mondta Rieger László, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal intervenciós igazgatója.

Az őrölt gabona elhagyja az országot, s olyan piacokra is jut belőle, ahol egyébként a magyar vállalkozások is jelen vannak. Az uniós gabona tehát konkurenciát támaszt az idei termésnek.

Címkék: Belföld