Várhatóan emelkedik az áram ára

Emelkedhet az áram fogyasztói ára, hogyha a Magyar Villamos Művek, mint központi áramszállító, a költségeinek emelkedése miatt növeli a lakossági számla 40 százalékát kitevő rendszerhasználati díjat.

Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szerint, ha a villamosenergia szállításának az ára emelkedik, akkor emelkedni fog az áramszámla.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Energia Hivatal hatáskörébe tartozik az árak kiszámítása, és elképzelhetőnek tartotta, hogy amennyiben a villamosenergia ára csökken, akkor is csak kismértékű áremelés lesz.

A német tulajdonú Elmű-Émász áramszolgáltató képviselői hétfőn bejelentették, hogy nem kezdeményeztek áramdíjemelést, ezért ha mégis emelkedik az áram ára, akkor az a Magyar Villamos Művek költségeinek a növekedése miatt történik.

A lakossági áramszámla 40 százalékát a rendszerhasználati díj teszi ki, amelynek fő tételei a szolgáltatóktól függő hálózati díj, és a Magyar Energia Hivatal (MEH) által az integrált átviteli rendszerirányító, a Mavir Zrt. hálózatára meghatározott szállítási díj. A lakossági áram árának 60 százalékát kitevő áramdíjak azonban szolgáltatónként változnak.

Címkék: Belföld