Tiltották volna Magyarország NATO-belépését

A berlini fal leomlásakor a nyugati országok vezetői megígérték a Szovjetuniónak, hogy nem bővítik Kelet felé a NATO-t - állítja a Der Spiegel című német hetilap, korábban titkosított archív feljegyzésekre hivatkozva. Dmitrij Medvegyev orosz elnök a hetilapnak adott novemberi interjújában utalt rá, hogy a NATO megszegte a szavát a korábbi KGST-tagállamok felvételével.

Korábban titkosított archív anyagok alapján megállapítja a lap: a nyugati vezetők biztosították Oroszországot, hogy Lengyelország, Magyarország és Csehszlovákia nem lehet a NATO tagja.

Mihail Gorbacsov állítja, hogy a hír igaz, viszont egykori külügyminisztere, Eduard Sevarnadze szerint szó sem volt ilyesmiről, hiszen még a KGST felbomlása is hihetetlennek tűnt. James Baker korábbi amerikai, és Hans-Dietrich Genscher német külügyminiszter tagadják, de Jack Matlock volt moszkvai nagykövet megerősíti, hogy volt ilyen megállapodás.

A külügyminisztérium feljegyzései szerint maga Genscher ígérte meg – az amerikai külügyminiszter egyetértésével -1990 februárjában Sevarnadzénak, hogy „a NATO nem fog keleti irányban bővülni”. Napok múlva a brit külügyminisztert is tájékoztatta erről és hozzátette, hogy Gorbacsovnak szüksége van a garanciára az első szabad magyar választás előtt, majd Baker amerikai külügyminiszter a Kremlben folytatott megbeszélésein megismételte az ígéretet.

A szovjet csapatok kivonulása körüli tárgyalásokon azonban nem állapodtak meg minderről írásban, mert akkor még Oroszország számára is elképzelhetetlennek tűnt a NATO keleti bővítése. A Szovjetunió és Jugoszlávia felbomlásáig úgy tűnt, hogy a közép-európai szocialista országok sem akarnak belépni az észak-atlanti szervezetbe.- emlékszik vissza Gorbacsov.

Címkék: Belföld