Áfabombán ül az ország

Egyesek szerint 60, mások szerint több mint 100 milliárd forintjába kerülne az államnak, ha az Európai Unió kérésének megfelelően módosítanák az általános forgalmi adóról szóló törvényt - olvasható a Magyar Nemzetben.

A lap szerint egyáltalán nem mindegy, hogy Magyarország mikor teljesíti az Európai Bizottság októberi adóügyi felszólítását és fizeti vissza az áfa-befizetőknek az összeget.

Lőcsei Tamás a PricewaterhouseCoopers adóügyi cégtársa szerint elmagyarázta, ha például gépet vásárol egy vállalkozás és nem utalja át a teljes árat, az eladónak, akkor is ki kell fizetnie a teljes áfát és a vevő sem igényelhet vissza forgalmi adót amíg nem törlesztett. Az EU azt kifogásolja, hogy míg az áfát mindenképpen le kell róni, addig a visszaigénylésre csak a teljes összeg kifizetése után van mód. Lőcsei szerint évi 60 és 120 milliárd forint közötti összeget nem igényelnek vissza a szabály miatt.

Az Európai Bizottság októberben közölte, hogy a forgalmi adóról szóló törvény bizonyos esetekben a közösségi jogba üköző módon tiltja az adó visszaigénylését. Ezért módosítani kéne rajta, de az közel hatvanmilliárd forintba kerülne. A lap szerint azért halasztják a döntést, mert a költségvetést is felboríthatja egy ilyen intézkedés.

Címkék: Belföld