Nem masírozhat a gárda

Elmarad a betiltott Új Magyar Gárda Mozgalom és Jobbik vasárnapra hirdetett közös rendezvénye Kiskunlacházán. A rendőrség közlekedési okokra hivatkozva betiltotta a megemlékezést, bár a Jobbik szerint csak nem várt egészségügyi probléma lépett közbe.

A ráckevei rendőrség közrendvédelmi osztálya a gyülekezési törvényre hivatkozva tiltotta meg a rendezvényt, mert az kimondja, hogy ha a menekülési útvonal más úton nem biztosítható, a rendezvényt nem szabad megtartani. A Jobbik szerint azonban semmiféle politikai vagy közrendvédelmi oka nincsen annak, hogy lehetetlenné vált a rendezvény lebonyolítása, csupán egészségügyi probléma lépett fel, amit előre nem láthattak, ezért került le a honlapról a felhívás magyarázat nélkül.

Az erőszak áldozatairól készültek megemlékezni, Morvai Krisztina tartott volna beszédet, illletve Volner János, a Jobbik rendészeti kabinetjének vezetője, aki egyben az Új Magyar Gárda Mozgalom szóvivője is. A Pest Megyei Héjjas Iván század zászlajának felavatása lett volna az ünnepség csúcspontja.

Király András, a Jobbik szóvivője azt mondja, bár a tavaly meggyilkolt fiatal lány halálának évfordulóján már nem tudják megtartani a rendezvényt, később mindenképpen megemlékeznek azokról, akik az utóbbi időben az erőszaknak estek áldozatul Magyarországon. „Az igény óriási a rendezvényre, így ha van rá mód, később megtartjuk” – mondja Király.

Héjjas Iván (1890-1950)

1921-ben a nyugat magyarországi felkelés egyik szervezője és csapatvezére volt. 1927-ben országgyűlési képviselő lett a Magyar Nemzeti Függetlenségi Párt színeiben, majd miniszteri osztálytanácsos. 1919 és 44 között az Ébredő Magyarok Egyesületét vezette. 1938–1939-ben a kárpátaljai gerillaakciókat végrehajtó honvédő Rongyos Gárda egyik vezetője és osztagparancsnoka volt. 1944 végén pedig a bolsevikok elől Németországba ment, majd Spanyolországban telepedett le. Magyarországon távollétében kötél általi halálra ítélték.

A ráckevei rendőrség határozatának felülvizsgálatát a Jobbik három napon belül kereset beadásával kérheti a Pest Megyei Bíróságtól. A bíróságnak pedig szintén három napja van a döntésre. Azaz, akárhogyan is döntenek, vasárnap már egészen biztos, hogy legálisan nem demonstrál a gárda és a Jobbik Kiskunlacházán.

A feloszlatott szervezetben való részvételt és a formaruha nyilvános viselését is szigorúbban büntetik csütörtöktől. Az ugyanis már szabálysértésnek számít, így akár 50 ezer forintra is büntethető.

Nem cigány ölt Kiskunlacházán

Horák Nórát, a 14 éves kiskunlacházi lányt tavaly novemberben ölték meg. Több mint fél év múlva találta meg a rendőrség a gyilkosát. “Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból!” – mondta Répás József polgármester a gyilkosság után. Az egyik cigány családról el is terjedt, hogy köztük kell keresni a gyilkost. A DNS-vizsgálat azonban kizárta a bűnösségüket.
Ezután kétszer is előfordult, hogy fiatal lányokra támadtak, az egyik esetben több cigány fiú. Az első után a Magyar Gárda lakossági fórumot tartott a településen és a „cigány-bűnözés” megfékezéséről beszélt. (A falu kilencezer lakosából egyébként 250-en cigány származásúak.)
Idén júniusban elfogták a gyilkost, aki egy nem cigány, büntetlen előéletű férfi. A DNS-minta egyértelműen alátámasztotta a bűnösségét. A gárda, illetve az „új gárda” ezután még kétszer vonult fel a településen nagy erőkkel, fenyegetve az előbb a gyilkosságban, később már csak a verekedésekben általuk bűnösnek vélt cigány családot.

Címkék: Belföld