Mégsem magyarországon lett sztriptízbár templomból

Újságírói pontatlanság miatt terjedt el, hogy egy magyar templomot night clubbként működtetnek, az oltáron pedig vetkőznek.

Nem Magyarországon, hanem egy másik kelet-európai országban alakítottak át sztriptízbárrá egy korábbi templomot – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteken az MTI-vel.

Sajtójelentések szerint Gianfranco Ravasi bíboros, a Vatikán “kulturális minisztere” csütörtökön újságíróknak azt mondta: eladhatóak vagy lebonthatóak a hívek által nem látogatott templomok, de nem alakíthatóak át éjszakai szórakozóhellyé, mint például Magyarországon. Mint írták, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a többi között egy magyarországi templommal példálózott, amelyet közlése szerint “night-clubbá alakítottak át, az oltáron pedig vetkőzőszámokat mutatnak be”. A bíboros elismerte, hogy egyes templomok fenntartása túl sokba kerülhet az egyházmegyéknek, mégis a “legnagyobb körültekintésre” intette az egykori szentélyek jövőjéről döntő illetékeseket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pénteken közleményben arról tájékoztatta az MTI-t: a testület elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az Apostoli Szentszékkel azért vette fel a kapcsolatot, mert Magyarországon ilyen esetről nem volt tudomásuk.

Gianfranco Ravasi hivatalosan azt közölte az MKPK elnökével: nem Magyarországon, hanem egy másik kelet-európai országban alakítottak át sztriptízbárrá egy korábbi templomot, újságírói pontatlanság miatt került Magyarország csütörtökön a hírekbe.
Az MKPK tájékoztatása szerint az érsek hozzátette: a másik kelet-európai országban sem az egyház fordította ilyen célra templomát, hanem “a korábban államosított vagy más módon világi kézre került templomok egyikében fordult elő ilyen eset”.

Címkék: Belföld