Könnyen juthatott pisztolyhoz az ámokfutó

Sportlövőként könnyen juthatott fegyvertartási engedélyhez a pécsi ámokfutó. A szakértő szerint a klubok nincsenek felkészülve, hogy tárolják a tagok fegyvereit, így mindenki hazaviszi.

Nem könnyű Magyarországon legálisan fegyverhez jutni, a pécsi lövöldöző vélhetően az egyetlen szabályos utat járta be, hogy pisztolyt kaphasson. A 23 éves diák ugyanis sportlövő volt, az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagjaként számos versenyen is részt vett.

Gadó György, a lőegylet vezetője úgy nyilatkozott, hogy a fiú közepesen tehetséges lövész volt, másfél-két éve járt a klubba és idén tavasszal szerzett fegyvertartási engedélyt.

“Egy csehszlovák gyártmányú, kilenc milliméteres maroklőfegyvere volt” – mondta a lövészegylet vezetője, akit nagyon lesújtott, hogy a klubtagok közül került ki az elkövető. Ő azonban nem tapasztalta, hogy a fiatalember zavart lett volna. “Volt, hogy heti rendszerességgel járt, máskor csak egy hónapban egyszer, de soha semmilyen fura magatartást nem tapasztaltunk nála. Több éve járt egyetemre, és több nyelven beszélt. Arról azonban nem tudok arról, hogy barátkozott volna valakivel a klubból” – tette hozzá az Indexnek.

Rendőrségi engedély

Kis Álmos Péter fegyverszakértő, az FN.hu megkeresésére elmondta, hogy az otthoni fegyvertartáshoz többek között a területileg illetékes rendőrség engedélye is kell, amelyet vélhetően a sportcélokra hivatkozva kapott meg az ámokfutó. Kis Álmos Péter szerint nem ritka a kilencmilliméteres űrméret a sportlövőknél, a szituációs lövészethez pedig ez a kaliber szinte már kevés is.

„Európában a kilencmilliméteres maroklőfegyverek nagyon népszerűek, a 44-es vagy 45-ös kaliberű fegyverek kevésbé terjedtek el a kontinensen, ráadásul drágábbak is” – mondta Kis, aki szerint 50-100 ezer forintért már beszerezhető egy jobb minőségű kilencmilliméteres pisztoly.

Mindenki hazaviszi

Kérdésünkre, hogy miért nem a lövészklubokban tárolják a sportolók a fegyvereiket, a fegyverszakértő elmondta, hogy a klubok általában nincsenek felkészülve arra, hogy tárolják a tagok fegyvereit, ráadásul biztonságosabb, ha nincs egy helyütt sok fegyver felhalmozva.

A szakértő úgy véli, még a lövészek rendszeres pszichológia vizsgálata sem elegendő ahhoz, hogy maradéktalanul kiszűrjék, ki hajlamos az ölésre.

A jogszabályok szerint a lőfegyvert az engedéllyel rendelkező által állandóan lakott lakásban – szervezet esetén őrzött, vagy riasztó berendezéssel védett épületben – ürített állapotban, biztonsági zárral rendelkező lemezszekrényben, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni. Lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön sportlőfegyver csak ürítve, tokban, a fegyver, a tár és a lőszer elkülönített csomagolásával, zárt dobozban vagy egyéb zárt tárolóeszközben szállítható.

Címkék: Belföld