Zászlót bont Szili mozgalma

Vasárnap tartja alakuló rendezvényét a "Szövetség a Jövőért Mozgalom", amelyet Szili Katalin, az Országgyűlés volt szocialista elnöke alapított.

Szili Katalin az MTI-nek elmondta, a társadalmi baloldal újjáépítésén dolgozik, ennek kapcsán hozta létre a mozgalmat.
Hangsúlyozta: nem alapít új pártot, továbbra is az MSZP-ben kíván politizálni.

Az MTI úgy tudja, a budapesti rendezvényre nagyjából 200 embert várnak az országból, de a mozgalomhoz már több mint ezren csatlakoztak. A rendezvényen várhatóan döntenek majd arról, hogy társadalmi vitára bocsátják a mozgalom vitairatát, amelynek címe: Szakítás a múlttal, hitelesség és újjászervezés.

A dokumentumot Szili Katalin jegyzi. A szocialista politikus a dokumentumban egyebek között arról ír, nem csak hiteles, hanem új politika is kell, ma már nem lehet kizárólag a hagyományos jobb- és baloldali választóvonalakból eredő régi prioritások alapján válaszokat keresni.

Ezt azzal indokolta, hogy súlyos, minden korábbinál rémisztőbb egyenlőtlenségek szabdalják a társadalmakat, kimerülőben vannak a természeti és fosszilis erőforrásaink, változóban van a klímánk.

Álláspontja szerint csakis a közösségvállalásban, illetve a közösségi megoldásban reménykedhetünk, olyan politikai kultúrát, mozgalmat kell teremteni, amely a közélet iránt érdeklődő emberek számára egyénenként is az élet kiteljesedését jelentheti.

A vitairat főbb témái között szerepel például a tisztesség, a munka, a művelt, versenyképes társadalom, az aktív, jóléti állam, a sokszínű gazdaság és a korszerű nemzetpolitika.

Szili Katalin a vitairatban azt a korábbi javaslatát is megismétli, hogy át kellene tekinteni a privatizációs megállapodásokban, szerződésekben vállaltak betartását.

A vitairat tartalmazza azt is, hogy korszerű nemzetpolitika kidolgozására van szükség, mert változtatni kell azon a szemléleten és gyakorlaton, hogy a magyarságpolitika kizárólag a határon túli ügyeket érinti. A magyarságstratégiának és a magyarságpolitikának együttesen kell kezelnie az anyaországbeli magyarokat, a hazai nemzeti és etnikai kisebbségeket, a Kárpát-medencei magyarságot, valamint a szórványban élő magyarokat.

Szili Katalin a dokumentumban úgy fogalmaz: itt az idő, hogy mindazok, akik a baloldali társadalmi szemlélet érvényesülésében érdekeltek, összefogjanak és szövetséget kössenek.

Címkék: Belföld