Kilenc éve is előfordult ilyen ámokfutás

2000-ben Budapesten volt hasonló ámokfutás, igaz ott az elkövető nem ismerte áldozatait és beszámíthatónak nyilvánították. Tényleges életfogytiglant kapott.

Bár a pécsi egyetemen lövöldöző diák beszámíthatóságát még hosszú hónapokig vizsgálhatják a rendőrök, az sem zárható ki, hogy tisztában volt cselekedetével, amikor úgy döntött, ölni fog.

Mint Finszter Géza, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense az FN.hu-nak elmondta, a rendelkezésre álló információk alapján – a diák tette több emberen elkövetett emberölési kísérletnek minősül, amely minősített eset, tehát az ámokfutó akár tényleges életfogytiglant is kaphatna.

Kilenc éve Budapesten is történt hasonló ámokfutás, amikor egy férfi – miután barátnőjével veszekedett – elindult, hogy megölje magát. Végül változtatott a tervén és az Oktogonnál egy gyorsétterembe nyitott be, mert – állítása szerint – egy belső hang parancsára, végezni akart három emberrel. Ezért másfél méterről szinte kivégzett három huszonéves fiút.

Ezután az utcán szembejövő két férfira támadt, egyiküket meglőtte, a másikra pedig ráijesztett egy olyan lövéssel, amit direkt nem irányított rá. Az étteremben lelőtt három fiatalember közül kettő a kórházban meghalt, a másik két áldozat pedig életveszélyesen megsebesült – írta akkor az MTI.. Az elkövető ezután feladta magát a rendőrségen., ahol kiderült egyik áldozatát sem ismerte, szörnyű tettére maga sem tudott ésszerű magyarázatot adni az eljárás során.

A Fővárosi Ítélőtábla az eset után két évvel tényleges életfogytiglanra ítélte a férfit.

Címkék: Belföld