VOSZ: ellentmondásos Bajnai válságkezelése

Ellentmondásosnak tartja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a kormány válságkezelő intézkedéseit - mondta Dávid Ferenc, a szövetség főtitkára.

A főtitkár a pozitívumok közé sorolta a 13. havi nyugdíj megszüntetését, a tb járulék csökkentését, de rossz üzenetnek nevezte, hogy egy szintre emelkedik az élvezeti cikkek és az üzemanyag jövedéki adója. A munkabérek bruttósítását is kifogásolta, mert általa egymillió minimálbéres nem veszi ki a részét a közteherviselésből.

Dávid Ferenc “rendkívül bátor lépésnek” nevezte, hogy a Bajnai-kormány kiadáscsökkentő intézkedéseit. Ide sorolta az élőmunka terheinek csökkentését is. Viszont kedvezőtlennek ítélte, hogy az ötszörösére emelték a rehabilitációs hozzájárulást és megadóztatják a természetbeni juttatásokat.

Dávid Ferenc arról is beszélt, hogy a VOSZ-nak “presszionálnia kell az új hatalmat” a közlekedési, az önkormányzati, az egészségügyi és a felsőoktatási rendszer átalakítására, mert a versenyszféra mindezt már nem tudja tovább finanszírozni.

“Mondja már el nekem valaki, hogy Magyarországon miért kell 24 Volán vállalat? Miért nincs 24 MÁV?” – mondta, de arra is kitért, hogy nálunk 72 felsőfokú intézmény működik, míg Franciaországban 40. Azt is szóvá tette, hogy egészen más az érdekeltségük a nagy közszolgáltató vállalatoknál, illetve a versenyszférában működő szakszervezeteknek.

Címkék: Belföld