A gyerekeket támadja a H1N1

Az előző héten 34 100-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami 55 százalékos növekedés az azt megelőző hét adataihoz képest - mondta el az országos tiszti főorvos.

Ez jelentős emelkedés egyik hétről a másikra – közölte Falus Ferenc, aki elmondta azt is, hogy 234 embert ápoltak kórházban ilyen tünetekkel. A múlt héten a szombathelyi Markusovszky Kórházban elhunyt beteggel együtt nyolcra emelkedett a H1N1 vírus okozta szövődményben elhunytak száma Magyarországon.

A fiatalokat és gyerekeket támadja

A legtöbb megbetegedés a közép-magyarországi régióban volt. Falus Ferenc kiemelte, hogy jellemzően fiatalok kapják el a vírust. A betegek 36 százaléka volt 14 éven aluli, negyede 15-24 éves, ötöde 25-34 éves. Az ÁNTSZ-hez beküldött minták több mint 95 százalékában kimutatták a H1N1 vírust. Elmondta azt is, hogy 46 gyermekközösséget érintett tömeges megbetegedés.

Falus Ferenc kitért arra, hogy az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ adatai szerint az elmúlt két hétben megduplázódott az új vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

7200-an kaptak oltást a központokban

Az oltóközpontokban 7200-an kaptak védőoltást az új influenzavírus ellen – ismertette a tájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki szerint a november 27-én nyíló további helyekkel elérhető, hogy naponta 15-20 ezer embert oltsanak be.

A tárcavezető elismerte, hogy a központokban voltak kisebb-nagyobb fennakadások. A miniszter ezzel kapcsolatban közölte azt is, az oltóközpontoknak kijelölt intézetek vezetőivel szerdán tekintették át az oltóhelyek működését, tapasztalatot cserélve egymással.

Jól állunk

Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos azt mondta, a beadott oltások száma alapján európai viszonylatban “jól áll az ország”, de a magyar lehetőségekhez képest elmaradásban van az ország. Ezért is jelölnek ki pénteken további oltóhelyeket, így összesen már kétszáz helyen lehet térítés ellenében oltáshoz jutni.

A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre nem tervezik, hogy az oltópontok hétvégén is nyitva legyenek.
A lakosság részéről óriási az érdeklődés az oltóközpontokban, az ott dolgozók jól felkészültek, és megfelelően tájékoztatják az oltásra jelentkezőket – tájékoztatott Molnár Kornélia.

Székely Tamás egy kérdésre válaszolva kitért a szaktárca és a nagykereskedők közötti, a vakcina eljuttatásával kapcsolatos polémiára is. Mint mondta, “körbejárták” a kérdést, azt, hogy mennyiért vállalták volna a nagykereskedők a készítmények forgalmazását. Székely Tamás tájékoztatása szerint kértek előzetes árajánlatot, azonban úgy látták, a gyógyszer-nagykereskedők által megjelölt költségek magasabbak lettek volna az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) költségeinél. Hozzátette: a nagykereskedők csak patikáknak szállíthatnak gyógyszert, iskoláknak, oltópontoknak, háziorvosoknak nem, továbbá – fejtette ki – az EKI által alkalmazott árrés egy része az EKI logisztikai költségeit fedezi majd.

Székely Tamás kiemelte, még nem tudni, lesz-e az EKI-nek bevétele a vakcina eljuttatásából, de ha lesz is, azt befizeti a központi költségvetésbe. Kijelentette: a kormány nem “nyerészkedik” a vakcina árával. Magyarországon körülbelül 1,5 millióan kaptak védőoltást az új influenzavírus ellen.

Címkék: Belföld