Demszky kijárta a BKV pénzét

A kormány - a fővárossal együtt - a jövő év januárjától is meg fogja oldani a budapesti tömegközlekedés finanszírozását - közölte Demszky Gábor, miután csaknem két órán át egyeztetett Bajnai Gordon kormányfővel szerdán a Parlamentben.

A főpolgármester szerint ezt a miniszterelnök mondta neki az egyeztetésen. „Meg fogjuk találni azt a megoldást, amelynek révén kezelhető lesz a BKV mintegy kilencvenmilliárd forintos adósságállománya” – tette hozzá.

Demszky Gábor tájékoztatása szerint a következő két hétben szakértői szinten, illetve az illetékes tárcák és a főpolgármester-helyettes részvételével tárgyalások folynak majd arról, milyen módon oldható meg technikailag a BKV 29 milliárd forintos tervezett hiánya.

Az MTI kérdésére úgy fogalmazott: nem volt feszült hangulat a találkozón, az inkább tárgyszerű volt.

A kormány szerint meg kell teremteni a BKV működésének átláthatóságát, csak ezt követően lehet érdemben megoldani a vállalat finanszírozási helyzetét; ehhez a kormány ragaszkodik – közölte a kormányszóvivő.

ujjgyakorlat

Tarlós István szerint szerdán egy leköszönő főpolgármester egy bukott kormány miniszterelnökével két és fél órán keresztül tárgyalt a semmiről.”Ugyanott tartunk, ahol előtte tartottunk. A főváros nem kapott egy fillért sem” – mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, aki szerint a szerdai találkozó egy nagy semminek, egy kommunikációs ujjgyakorlatnak minősíthető. Úgy vélekedett, hogy nemcsak a fővárosi, hanem a teljes MSZP belebukott a budapesti városvezetés kudarcaiba és a városüzemeltetés problémáiba.

A szóvivő leszögezte: minden közpénzből működő intézménynek felelősen kell gazdálkodnia. Megerősítette, hogy a következő két hétben szakmai egyeztetések zajlanak majd arról, miként lehet a 2010-es évben a BKV-nak folyamatos, nyugodt működést biztosítani, mert a „városnak működnie kell, ehhez a BKV-ra szükség van”.

Címkék: Belföld