Húszéves évfordulóját ünnepli az Alkotmánybíróság

Jövő héten ünnepli húszéves évfordulóját az Alkotmánybíróság; a testület első öt tagját ugyanis 1989. november 23-án választotta meg az Országgyűlés.

Paczolay Péter, az Ab elnöke az ünnepség meghívójának köszöntőjében azt írta: az évfordulóra több mint húsz külföldi bíróság képviselői is Budapestre érkeznek, s a testület egykori és jelenlegi tagjai együtt ünnepelnek a törvényhozó, végrehajtó és a bírói hatalmi ágakkal, valamint az egyetemeket képviselő magyar vendégekkel.

Az ünnepségen nyitóelőadást tart Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, aki 1998-ig látta el ezt a posztot. Az államfő után többek között az osztrák, a német, az olasz, a portugál és az orosz alkotmánybíróságok elnökei is felszólalnak.

A testület első öt tagját 1989. november 23-án választották meg. Négy nappal később, november 27-én az Ab tagjai megválasztották Sólyom Lászlót a testület vezetőjének.

Az Alkotmánybíróság az elmúlt két évtizedben csaknem 27 ezer indítványt kapott, és mintegy hatezer érdemi döntést hozott.

Címkék: Belföld