Elkéstünk a H1N1-oltással

Az északi félteke legtöbb országában már kitört az újinfluenza-járvány. A WHO irodavezetője szerint Magyarország, bár szerencsés helyzetben volt a saját vakcinával, az ellenkampánynak köszönhetően elkésett az oltással. Ennek ellenére még így is az élmezőnyben vagyunk, a svédek vezetnek.

Európa nagy részén már járvány van, hamarosan szinte minden országban elérik a megbetegedések a járványszintet – mondta az FN.hu-nak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője.

Pusztai Zsófia kifejtette: Izland, Írország, Norvégia, Svédország, Bulgária, Szerbia, Románia és Ausztria is vírusos, Oroszországban, Ukrajnában és a volt szovjet tagköztársaságokban szintén járvány van. Mongóliában a legsúlyosabb a helyzet az egészségügyi rendszer problémái miatt. A WHO irodavezetője hozzátette: Japánban, Észak-Amerikában és Kanadában is járvány van már, a déli féltekén viszont nincs, hiszen ott most kora nyár van, így a vírus nem terjed olyan gyorsan.

Bedurvult a H1N1

Lapunk kérdésére Pusztai Zsófia elmondta: elindult a járványszezon, és az influenzás minták 90 százalékában a H1N1-et mutatták ki, nem pedig a hagyományos influenzát. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok által levett mintákat úgynevezett referencialaborokban vizsgálják. Ezek eredményei szerint az európai régióban a minták 41 százaléka volt pozitív. Összehasonlításul: a hagyományos influenza esetében ez a szám 20-30 százalék szokott lenni a járvány alatt, novemberben pedig sokkal alacsonyabb: 4 százalék.

Pusztai Zsófia szerint annak ellenére, hogy – az ukrajnai híreknek is köszönhetően – az elmúlt hetekben nagyon beindult az oltás Magyarországon, a lakosságnak még mindig csak 10 százaléka van beoltva, ami az ideális 50-60 százaléktól messze van. „Svédország a legsikeresebb ebből a szempontból, ott rendkívül rövid idő alatt oltottak be 2,5 millió embert. De még így is csak a lakosság 30 százaléka kapta meg a vakcinát” – hangsúlyozta a szakértő.

Elszalasztottuk a lehetőséget

A WHO irodavezetője szerint kicsit elkésett az oltási roham Magyarországon, hiszen már járvány van, és két hét kell a védettség kialakulásához. Hozzátette: más országoknál is ez a probléma, ám hazánk szerencsésebb helyzetben volt, hiszen volt saját gyártású vakcinánk, az oltásellenes kampány miatt viszont nem használtuk ki a lehetőséget. Igaz, a 10 százalékos beoltottsági aránnyal még így is a világ élmezőnyében vagyunk.

Pusztai Zsófia ennek ellenére úgy véli, még nem késtünk el az oltással, ha sikerül az 50-60 százalékot elérni, még mindig megfékezhető az újinfluenza tombolása.

(A hazai H1N1-helyzetet itt követheti nyomon!)

Címkék: Belföld