Nem veszik előre a rádiókat

Az SZDSZ kivételével minden parlamenti párt elutasította, hogy a házszabálytól való eltéréssel tűzzék napirendre a rádiós frekvenciapályázat körülményeit vizsgáló bizottság felállítását.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője azt viszont jó hírnek tartotta, hogy az MSZP képviselője informálisan jelezte: „normál menetben” támogatni fogják a vizsgálóbizottságról szóló döntés napirendre tűzését. Azért is különösen fontos a vizsgálóbizottság felállítása, mert az egyik frekvenciatulajdonos amerikai alelnöke úgy nyilatkozott, hogy megkereste egy személy, aki állítása szerint az egyik pártot képviselte. Az illető azt mondta, hogy csak akkor nyerhetik meg a pályázatot, ha felajánlják tulajdonrészük ötven százalékát – tette hozzá Kóka.

Szerinte így már nem egyszerűen politikai kérdésről van szó, de felmerült a közérdeket sértő bűncselekmény gyanúja is. Ezekután a politikai pártok nem mehetnek el a kérdés mellett, és „ezt a bizottságot létre kell hozni”.

Az SZDSZ és az MDF „bizonyos gazdasági körök, érdekcsoportok pénzügyi érdekeinek a szószólója lett, és ennek keretében alaptalanul összeesküvés-elméleteket gyárt és vádaskodik” – reagált Kóka szavaira a Fidesz.

Az ORTT október végén a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről, a döntést egyhangúlag hozták meg. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő – november 18-áig a Danubius Rádió által használt – jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

Az SZDSZ frakcióvezetője ezt követően vetette fel egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításának ötletét. Erre reagálva akkor Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője „demokráciához nehezen illőnek” nevezte Kóka János vizsgálóbizottság-javaslatát. A politikus az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák odaítélése körüli polémiát „az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéjának” nevezte.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője számára nehezen értelmezhető Kóka János javaslata. Mint mondta, az ORTT független médiahatóság, döntései szuverének; tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni. A szocialista politikus szerint az SZDSZ frakcióvezetőjének javaslata olyan, mintha egy bírósági döntés megvitatására hoznának létre parlamenti vizsgálóbizottságot.

Címkék: Belföld