Emelt szintű érettségi nélkül kizárt az egyetem

Egy vagy két tantárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgához kötné a diplomát adó felsőoktatási képzésben való részvételt a közoktatási törvény 29 szocialista képviselő által javasolt módosítása - jelentette be Tatai-Tóth András (MSZP) hétfőn.

Tatai-Tóth András expozéjában kifejtette: a szabályozás visszatérést jelenthet a kétszintű érettségi eredeti koncepciójához, vagyis ahhoz, hogy a középszintű vizsga követelményei az általános műveltségi szinthez igazodnak, míg a felsőoktatási képzésbe való bekapcsolódáshoz emelt szintű érettségire van szükség.

Hozzátette: a javaslat megszünteti a pedagógusok kötelező 120 órás továbbképzését. Erre a jövőben az intézményvezető kötelezheti a pedagógust, aki önálló felkészüléssel is eleget tehet ennek a feladatának.

A módosítás továbbá lehetővé tenné, hogy az iskolák kötelező szabályokat írjanak elő az intézmény területére belépőknek, az elmúlt időszakban ugyanis sokszor okozott problémát, hogy a szülők vagy más rokonok konfliktusba keveredtek a pedagógusokkal, illetve megzavarták az oktatást – emlékeztetett a kormánypárti képviselő.

Címkék: Belföld