Jogtalanul szüntetik meg a Slágert és a Danubiust?

Jövő hét szerdán hozzák nyilvánosságra a két országos kereskedelmi rádiós frekvenciára beérkezett pályázatokat. A nyerteseket sok kritika éri, az ORTT elnöke állítja, hogy „nem volt tiszta a verseny”.

Az ORTT elnöke az egyik nyertes pályázatot alaki hiba, a másikat irreális üzleti terve miatt zárta volna ki a versenyből. „Senki ne gondolja, hogy odaadja a kedvenceinek a frekvenciát és ezzel az ügy el van intézve ” – mondta az FN.hu-nak Majtényi László. Úgy véli, hogy jó pozícióban próbálkozhatnak a vesztesek a perindítással; de nem tüntethetik fel magukat áldozati bárányként, hiszen az üzleti múltjuk nem makulátlan.

Majtényi nem bízik a nyertesekben

Az utóbbi években a Sláger nettó árbevétele ötszázalékát, a Danubius 9 százalékát szolgáltatta az ORTT-nek, kevesebbet, mint az első 7 évben. Előbbi 2001-ben pedig egyáltalán nem fizetett, és leszállította a reklámtarifáit, ezért az ORTT a szerződésük felmondását tervezte, de végül megegyeztek a fizetendő összeg csökkentéséről. Ők idén 350 millió forintot ajánlottak műsorszolgáltatási díjként, annyit, mint a nyertes FM1.

Majtényi László megkérdőjelezi, hogy ma van olyan induló vállalkozás Magyarországon, ami hosszú távon be tudja fizetni nettó árbevételének felét. Nem bízik a két nyertes cégben sem.

Nagyobb kockázat

Tímár János, az SZDSZ ORTT-delegáltja szerint a Danubius és a Sláger pályázata kisebb, míg a nyertes tervek nagy kockázattal járnak. Szerinte össze nem mérhető pályázatokról döntöttek, ezért nem vett benne részt, ezért nem szavazott. A voksolást női futóversenyhez hasonlította, ahol férfiak is elindulnak. „Nem azzal foglalkozunk, hogy indulhatnak-e férfiak vagy sem, hanem azzal hogy ki volt a gyorsabb” – hangsúlyozta Tímár János az FN.hu-nak.

Hozzátette: „Azt tapasztaltam, hogy a médiatörvénnyel ellentétes vállalásokat tett több pályázó, köztük a nyertesek. Ha például egy építési vállalkozó ajánlatot ad, ami azért kedvező, mert az építésen dolgozók jelentős részét feketemunkával dolgoztatná, azt ki kell zárni a pályázatból. Az igazi konfliktus az, hogy megjelenhetnek olyan szándékok, amik létező szabályokat írnak fölül, hogy elfogadnak olyan pályázatot, amelyben a vállalkozás elindításához szükséges költségelemek hiányoznak.”

Elmondása szerint több pályázó a hétvégi műsorstruktúrában nem 24 órás, hanem 75 órás napokkal számolt. Ezt is értékelhetetlennek tartja.

Tímár úgy látja, a döntés során nem jelent meg értékelési szempontként, hogy új szereplő jöjjön, kevesebb vagy több beszéd legyen, és nem tették egyértelművé, mit jelent az, hogy „hazai vállalkozás nyerjen”; ugyanakkor ezek a tulajdonságok most pozitívumként jelennek meg. Pedig nem biztos, hogy a nyertesek üzleti terve működőképes.

Politikai hátszél?

Majtényi László szerint sokan politikai összefüggéseket sejtenek a döntés hátterében. A médiahírek is arról szólnak, hogy az MSZP és a Fidesz leosztották maguk között a két frekvenciát. A nyertes FM1-nek erős szocialista hátszelet tulajdonítanak; ők a tőzsdén is jelen levő, a radiocafét üzemeltető Econet.hu ellenőrzése alá tartoznak.

Az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. esetében pedig jobboldali kötődésről beszélnek, hiszen a cég Fellegi Tamás érdekeltségébe tartozik, akit pedig a Fidesz informatikai és telekommunikációs háttérembereként tartanak számon.

A Sláger vezérigazgatója, Heal Edina meg van győződve arról, hogy politikai döntés született, ezért pereskedni fognak. A Danubius Rádió szerdáig mérlegeli a helyzetet. November 18-án éjfélkor kell beszüntetniük az adást. Ám a két új rádió, a Klassz és a Neo akkor is elindulhat, ha perre kerül sor.

Címkék: Belföld