Emléknapot tartanak a romagyilkosságokról

Országos emléknapot tart a romagyilkosságok áldozatainak emlékére jövő kedden az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). Egy évvel ezelőtt november 3-án gyilkoltak meg a Borsod megyei Nagycsécsen egy testvérpárt, a romák elleni támadássorozatnak ők voltak az első halálos áldozatai.

Farkas Antal, az OCÖ elnökhelyettese elmondta: a roma érdekképviselet november 3-át a cigányság gyásznapjává, az emlékezés napjává nyilvánította. A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat áldozatainak tiszteletére jövő keddre országos megemlékezést hirdetnek, s emléktáblát avatnak, amelyet az OCÖ fővárosi, Dohány utcai székházának a falán helyeznek el.

Tájékoztatása szerint a megemlékezésre meghívták a közjogi méltóságokat, a parlamenti pártok frakcióvezetőit, a megyei cigány önkormányzatok elnökeit, a roma közélet képviselőit, a roma civilszervezetek vezetőit, valamint a történelmi egyházak képviselőit, akik gyászimát mondanak az elhunytak lelki üdvéért.

Az OCÖ arra kéri a helyi cigány önkormányzatokat és azokat, akik együtt éreznek a cigánysággal, gyújtsanak gyertyát a meggyilkoltakért, a megalázottakért, az elesettekért, és beszélgessenek a közös gondokról – mondta Farkas Antal.

Sorozatban gyilkoltak

A romák elleni támadássorozat kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást. Tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt.

December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek. Az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányukat súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

Elfogták a támadókat

A rendőrség augusztus 21-én Debrecenben egy szórakozóhelyen fogta el a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét. A gyanúsítottak előzetes letartóztatást a bíróság augusztus 23-án rendelte el 30 napra, ezt szeptemberben 90 nappal, december 23-ig meghosszabbította.

A jövő keddi megemlékezésen a tervek szerint az áldozatok hozzátartozói és a támadások már felépült sérültjei is megjelennek.

Címkék: Belföld