Új tömegoszlató fegyver jön

Újfajta, a tömegoszlatást segítő riasztóeszközök kifejlesztésével kísérleteznek az Egyesült Államokban – számol be a Népszabadság. Az eszköz maradandó károsodást nem okoz, de elviselhetetlen fájdalmat igen.

A mikrohullámú hőgenerátor – amellyel a Pentagon már rendelkezik is – gépjárművekre vagy helikopterekre szerelt sík antenna segítségével bocsátja ki 100 kilowatt teljesítményű, két méter széles, rövid hullámhosszúságú sugarát, amely egy egész csoport emberre fájdalmas hőhatást kelt még ruházaton keresztül is – olvasható a Népszabadságban. Ezt két másodpercnél tovább nem képesek elviselni azok, akiket célba vettek, és várhatóan elmenekülnek a helyszínről.

Ugyancsak a Pentagon kezdeményezte 2005-ben a hőlézer kidolgozását, amelyet egy puskaszerű készülékre kell rászerelni. A rendszer lelke a láthatatlan infravörös lézer, amely a mikrohullámú hőgenerátorhoz hasonlóan elviselhetetlen hőérzetet kelt az ember bőrén anélkül, hogy maradandó károsodást váltana ki. A készülék célra tartására egy látható, kis teljesítményű lézersugár szolgál.

Bár az új eszközzel már folynak a gyakorlati kísérletek, két alapvető problémát még nem sikerült kiküszöbölni. Közismert, hogy a lézersugárba, vagy annak forrásába nem szabad belenézni, mert vakságot okozhat.

Nem véletlen, hogy az ENSZ idevonatkozó jegyzőkönyve is tiltja a vakságot okozó lézerfegyverek alkalmazását. Ezért a hőlézer fejlesztőinek meg kell találniuk azt a közbülső állapotot, amely még éppen nem teszi tönkre a szem retináját, de már kiváltja a bőrön az elviselhetetlen hőérzetet. Állítólag ezt már sikerült is megvalósítani, de még csak a csupasz, fedetlen bőrön.

Címkék: Belföld