Az MSZP nem kérdezne a vallásról

Az MSZP továbbra sem szeretné, ha a népszámlálás során az egyházhoz, felekezethez tartozásról is kérdeznék az állampolgárokat - írta szerdai számában a Népszabadság.

A lapnak nyilatkozó Fogarasiné Deák Valéria, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista elnöke azt mondta: a kormányoldal kész megfontolni, hogy 2011-ben felmérjék a fogyatékkal élők körét is.

A cikk szerint valószínűleg elfogadják az államfőnek a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra vonatkozó kérdés miatt megfogalmazott észrevételeit is. Vagyis nem valamely kisebbséghez, hanem általában a nemzetiséghez tartozásra kérdeznének, ami többségi nemzet is lehet. Az adatszolgáltatás mindkét esetben csak önkéntes lehet.

A vallási vagy felekezeti hovatartozást viszont továbbra sem szeretnénk firtatni, mert az egyházakkal kapcsolatban nincs olyan állami feladat, amelyhez szükség lenne ilyen adatok ismeretére – jelentette ki a szocialista politikus.

Az Országgyűlés október 5-én fogadta el a népszámlálást elrendelő törvényjavaslatot a kormánypárti és szabad demokrata képviselők 192 igen, 1 nem, valamint 155 ellenzéki képviselő tartózkodása mellett.

Sólyom László egy héttel ezelőtt küldte vissza a törvényt megfontolásra az Országgyűlésnek, mert nem értett egyet azzal, hogy a 2011. évi népszámlálás során nem gyűjtenének a termékenységre, az egészségi állapotra és fogyatékosságra, valamint a vallásra vonatkozó adatot, holott a korábbi, 2001-ben tartott népszavazáson valamennyi kérdéskör szerepelt.

Címkék: Belföld