Könnyebb lesz a “lakásmentés”

A kormány könnyíteni kívánja a "lakásmentő" konstrukció feltételeit - jelentette be a pénzügyminiszter szerdán. A közös megegyezéssel véget ért munkaviszony esetén is lehet kérvényezni.

Oszkó Péter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint a munkájukat a válság miatt önhibájukon kívül elvesztő, vagy továbbra is munkában álló, de lényegesen rosszabb jövedelmi viszonyok között élők számára az állam – a megnehezült törlesztést segítendő – garanciát nyújt a bankjától felvett áthidaló kölcsönhöz, ezzel segítve az átütemezést.

Annak érdekében, hogy minden rászoruló adós igénybe vehesse a konstrukciót, olyan technikai változások kerülnek a szabályozásba, amelyek könnyíthetik az alkalmazását. Így például a jövőben nemcsak a munkáltatói felmondás következtében, hanem a közös megegyezéssel munkanélkülivé váltak számára is elérhető lesz a konstrukció.

Az áthidaló kölcsön futamidejét 60 hónapról 96 hónapra emelik azok esetében, akik nem munkanélküli státuszban folyamodnak ezért a segítségért. Meghosszabbítják továbbá az államilag garantált áthidaló hitel iránti igény benyújtásának határidejét is, 2010. június 30-ról 2010. december 31-ig. Módosul a minimális havi törlesztőrészlet összege is azoknál, akik nem munkanélküliek, 20 ezer forint lesz a kormány javaslata szerint.

Címkék: Belföld