Kiszűrnék a veszélyes tanárokat

Pályaalkalmassági engedélyhez kötnék a szülői érdekvédő szervezetek a pedagógusi hivatást, hogy kiszűrjék a gyermekekre veszélyes - alkoholista, drogos, erőszakos vagy pedofil - pedagógusokat.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, a Fővárosi Szülők
Egyesülete és a Gyermekekért Egyesület kezdeményezésük indokaként az
alkoholizáló, pedofil, drogfogyasztó tanárokról szóló sajtóhíreket
nevezték meg. Céljuk, hogy a feltételek szigorítása egyúttal a
pedagógus-életpálya presztízsének megteremtéséhez is hozzájáruljon.

A szülői szerveztek a pályaalkalmassági vizsgán az illető egészségügyi, illetve mentálhigiénés állapotát mérnék fel, a javaslat szerint az “érzelmi negativitást”, a depressziós tüneteket, a pszichés distresszt, illetve a kiégés jelenségét kellene figyelemmel követni.

Ehhez kapcsolódóan az oktatási intézményeknek saját etikai szabályzatot kell kialakítaniuk, melynek megszegése fegyelmi eljárást vonna maga után. A rendszer működéséhez pedagógus etikai bizottságot, a döntéshozatalhoz pedig úgynevezett választott bíróságot kell létrehozni – hangzik a javaslat az óvodákra, az iskolákra és a kollégiumokra vonatkozóan.

“A pedagógus autonómia jelenleg azt jelenti, ha a pedagógus becsukja az osztályterem ajtaját, akkor azt csinál, amit akar. A saját világnézete alapján nevelheti, oktathatja a gyermekeket, a saját elgondolása szerint értékelheti a tanulók teljesítményét, magatartását, akár az összes tanulót megbuktathatja” – olvasható a szülői szerveztek véleménye.

Címkék: Belföld: oktatás