Nem a Jobbik fenyegeti a battonyai románokat

Elszigetelt esetnek nevezi a Battonyára költözött románok elleni fenyegetéseket Kreszta Traján alpolgármester. Az Országos Román Önkormányzat elnöke a romániai magyar sajtónak adott nyilatkozatában kifejezte reményét, hogy emiatt nem mérgesedik el a román-magyar viszony.

Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) egyaránt megszólaltatta az önkormányzati tisztségviselőt azzal kapcsolatosan, ami az előző napon az Adevarul című román napilapban volt olvasható. E lapok néhány további részletet fedtek fel arról, hogy ismeretlen tettesek a múlt hét végén Battonyán betörték egy román állampolgár házának ablakát, tulajdonosát pedig levélben megfenyegették.

Megfenyegették őket

Az incidens célpontja az Aradon építőipari vállalkozást működtető Marin Crisan, aki egy évvel ezelőtt vásárolt ingatlant a határ közelében fekvő Békés megyei városban.

A sértett postaládájában rábukkant egy A/4-es lapra rajzolt, Nagy-Magyarországot ábrázoló térképre, azon pedig a következő szövegre: “Ti, szemét románok, nem volt nektek elég Erdély, még erre a kis megmaradt területre is betörtök?! Addig nem nyugszunk, míg a Kárpátokon belül románok fognak élni. Honvédelmi csoport”. A lap aljára pedig ezt írták: “Vesszen Trianon!!!!”

Crisan – aki az ügyben rendőrségi feljelentést tett, és tájékoztatta a történtekről Románia szegedi konzulátusát is – elmondta: nem érti, miért választották őt célpontnak az elkövetők, amikor soha semmilyen konfliktusa nem volt a battonyaiakkal.

Úgy tudja: rajta kívül további négy román család is kapott hasonló fenyegetést Battonyán. A Krónika és az ÚMSZ megkeresésére a Békés megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közölte: rongálás miatt ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást.

Eddig nem volt ilyen incidens

Kreszta Traján mindkét lapnak elmondta: a hétezer lelket számláló, magyarok, románok és szerbek lakta város lakosságától idegen a mostani incidens. “Településünkön soha nem fordult még elő ilyesmi, és szomorú, hogy minderre sor kerülhet most, amikor Magyarország és Románia egyaránt az EU tagja. Remélem, az elkövetők nem azt célozták tettükkel, hogy román állampolgárok ne vásároljanak többet telket, ingatlant a településen” – mondta az alpolgármester.

Az ÚMSZ-nek Kreszta Traján elmondta: az utóbbi években sok házat vásároltak román állampolgárok a kelet-magyarországi kisvárosban. Jelenlétük javít a település arculatán, hiszen tatarozzák, felújítják az ingatlanokat.

“Van aki nyugdíjas, és letelepedett nálunk. Van, aki innen jár Aradra dolgozni. Akad, aki csak a hét végét tölti Battonyán. Elmondhatom azonban, hogy az ide költözött román állampolgárok nagyon jól integrálódtak a városban élő román közösségbe” – hangsúlyozta.

A Jobbik nem örül, de nem is fenyeget

Samu Tamás, az európai parlamenti választásokon három mandátumot nyert Jobbik Magyarország Mozgalom Békés megyei elnöke a Krónikának nyilatkozva visszautasította az Adevarul hasábjain megjelent feltételezést, amely szerint a politikai alakulatnak köze lenne a battonyai incidenshez.

“Nem örülünk a román állampolgárok Magyarországra történő áttelepülésének, hiszen Erdélyben is ez történt, amikor románok tömegesen települtek át oda egzisztenciális okokból. Ettől függetlenül tőlünk távol állnak a Battonyán alkalmazott módszerek” – szögezte le Samu Tamás.

A Krónika vezércikkében megállapítja: a Battonyán történt románellenes akciót semmiképpen sem szabad túldimenzionálni, viszont kézlegyintéssel sem szabad napirendre térni az eset fölött. “Azért sem, mert a hasonló tetteknek előbb-utóbb mi, erdélyi magyarok isszuk meg a levét, bármilyen atrocitás is érjen a jövőben nemzetisége okán romániai magyart”, bizonyos hazai körök azonnal válaszolni fognak a magyarországi románok üldözésével – írja a szerző.