Elnémul a Sláger és a Danubius

Az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. és az FM1 Konzorcium pályázatát ítélte a legjobbnak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) mai ülésén. A Sláger Rádió üzemeltetője bíróságon támadja meg a döntést.

Ahogyan Majtényi László, az ORTT elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón már jelezte, elég volt egy kör arra, hogy eldőljön a két országos rádiófrekvencia sorsa. Az ORTT szerda délelőtt úgy döntött, hogy a Sláger rádió által használt jogosultságot az FM1 Konzorcium kapja meg, míg a Danubius frekvenciáját az Advenio Zrt. kapja meg. A döntés egyben azt is jelenti, hogy 2009. november 18-án éjfélkor a Sláger és a Danubius beszüntetik adásukat, és a következő hét évben a két nyertes cég sugározhat majd rádióadást az eddig általuk használt frekvenciákon.

A parlament által tavaly decemberben elfogadott médiatörvény-módosítás szerint a két hullámsávot használó Sláger, illetve Danubius Rádió – a digitális műsorszórásra átállás terén tett vállalások fejében – 12 év után újabb 7 évre nyerhette volna el pályázat nélkül a koncessziót.

Sólyom László köztársasági elnök az 2008 utolsó napjaiban kért előzetes normakontrollt a változtatásról, az Alkotmánybíróság pedig tavasszal megsemmisítette az új passzusokat. Az ORTT ezért július végén kiírta a pályázatot a két, november 18-án lejáró jogosultságra. Az augusztus 28-i beadáskor hat társaság nyolc ajánlatát regisztrálta a médiahatóság irodája, ám másfél héttel később, a pénzügyi-üzleti terv irreális voltára hivatkozva kizárták a mindkét frekvenciát megpályázó, a Rádió1 korábbi ügyvezetőjének kizárólagos tulajdonában álló Zene Rádió Zrt.-t.

A Zene Rádió Zrt. kizárását követően néhány nappal éles vita bontakozott ki az ORTT tagok között arról, helyes volt-e ez az eljárás. Majtényi László a testület elnöke akkor jelezte, hogy szerinte irreális ajánlat is versenyben maradt. Az ORTT elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón is megismételte javaslatát, mely szerint az alaki hibát ejtő Advenio Zrt.-t és az irreális üzleti ajánlatokat benyújtókat is ki kell zárni, a testület azonban végül nem vette figyelembe ezt a javaslatot.

A jelek szerint azonban még korántsem nem lehet pontot tenni az ügy végére. A Sláger Rádiót üzemeltető társaság már szerdán bejelentette, hogy bíróságon támadja meg az általa használt országos kereskedelmi rádiós frekvencia sorsáról hozott ORTT döntést. A Danubius részéről egyelőre nem érkezett ilyen jelzés, azonban a rádió igazgatóságának tagja, Fischer András a pályázat eredményével kapcsolatban megfogalmazott véleményében igen erősen bírálta a döntést. “Nem a Danubius történetére, hanem a hallgatók választási szabadságának mondanak nemet azok, akik azt hiszik, hogy sekélyes működésük felelősség nélküli. Azt gondolják, hogy a birkák majd azt hallgatják, amit kapnak ” – olvasható többek között a Fischer András által az Iwiwen közzétett bejegyzésben.

Címkék: Belföld