Blokád alatt tartják a Bécsi Egyetemet

Elégedetlen diákok békés tüntetés keretében elfoglalták a Bécsi Egyetem központi előadótermét október 22-én, és azóta is blokád alatt tartják. A bolognai rendszer bevezetésének módja, a tandíj visszaállításának terve ellen és a költségvetési megszorítások miatt tiltakoznak.

A hallgatói képviseletektől független több száz fős csoport vezetői tárgyalni szeretnének az egyetem vezetőivel és a Johannes Hahn felsőoktatásért is felelős miniszterrel – adta hírül a Dunatv.hu.

Ausztriában a márciustól megszűnt tandíj feszültségeket okozott a felsőoktatásban. A költségtérítés eltörlésével ugyanis jelentősen megugrott a felsőoktatásba beiratkozók száma. A Népszabadság információi szerint átlagosan 15 százalékkal, egyes esetekben azonban 40 százalékkal többen tanulnak most, mint a korábbi években. Az osztrák állampolgárokon kívül az unió területén élők is felvételi nélkül juthatnak be az egyetemekre.

A már korábban hallgatói jogviszonyba került egyetemisták a zsúfoltság növekedésétől és a munkaerő-piaci esélyek romlásától tartanak. A problémák megoldására az oktatási tárca részéről felmerült, hogy újból bevezetik a tandíjat, az egyetemi vezetők ugyanis a pénzügyi nehézségek mellett motivációs problémáktól is tartanak.

A tüntetők azonban élesen ellenzik a megoldási javaslatot, mint ahogy az úgynevezett tanulmányi bevezető időszakot is. A 2011-ig bevezetendő rendszerben legfeljebb két félév után megfelelési vizsgát kell tennie a hallgatónak. Sokan ezt a létszámkorlátozás burkolt eszközének tartják.

Az ingyenes felsőoktatás a német továbbtanulók érdeklődését is felkeltette az osztrák intézmények iránt, méghozzá annyira, hogy egyes rektorok anyagi hozzájárulást követelnek Németországtól.

Kész tárgyalni velük a miniszter

Johannes Hahn, a felsőoktatásért felelős osztrák miniszter a szokásos keddi kormányülés előtt közölte a sajtóval: már időpontot is javasolt a találkozóra, erre a hétre – írta az MTI.

Az akciók békésen zajlanak, a rendőrség eddig csak egyszer vonult ki. A miniszter továbbra sem tartja szükségesnek a termek rendőri kiürítését. A diákok szerdára tüntetést terveznek.

Címkék: Belföld: oktatás