Nálunk keresik a koszovói rendőrök az embercsempészeket

Vizsgálatot indított az Európai Unió Koszovóban működő rendőri és igazságügyi missziója (EULEX) hétfőn annak a tizenkilenc koszovói állampolgárnak az ügyében, akik közül tizenhat minden bizonnyal illegális határátlépési kísérlet közben a Tiszába fulladtak.

Az EULEX közölte, hogy a vizsgálattal megbízott ügyésze koszovói rendőrökkel együtt már Magyarországon tartózkodik, hogy további információkat gyűjtsön a történtekről.

A koszovói hatóságok múlt héten pénteken bejelentették, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben. Előzőleg több család kereste meg a hatóságokat azzal, hogy hozzátartozóik a közelmúltban elhagyták az országot, s azóta sem kaptak hírt felőlük.

“A vizsgálat jelenleg arra összpontosul, hogy azonosítsa azokat a külföldön élő személyeket, akik kapcsolatban álltak a csempészet szervezőivel, és akiknek az volt a feladata, hogy megkönnyítsék a határok átlépését” – áll az EULEX közleményében.

Az illegális bevándorlók fejenként 6000 és 8000 euró közötti összeget fizettek az embercsempészeknek. Koszovói sajtóértesülések szerint a tragédia október 14. és 16. között történt a magyar-szerb határon.