Másképp szervezné át az MSZP a vasutat

A tárca még a héten benyújtaná a vasúti közlekedésről szóló törvény módosítását, miközben az MSZP egy részének nem tetszik a MÁV várható átszervezése. Úgy látják, felborult a miniszterelnökkel kötött megállapodás az átalakításról.

A közlekedési miniszter az MTI-nek hétfőn annyit mondott: a tárca folyamatosan egyeztet a szocialista képviselőcsoporttal. Ameddig van kérdés, addig ők válaszolnak rá – fogalmazott Hónig Péter. Megerősítette, hogy a héten benyújtják a vasúti közlekedésről szóló törvény módosítását.

Szocialista politikusok azt mondták, az egyeztetések még folynak, a frakció pedig jövő hétfőn dönt arról, hogy támogatják-e az átalakításokat és a mellékvonalak megszűntetését. Hozzátették: a Hónig Péter által vezetett tárca felborította a frakció és a miniszterelnök által megkötött szeptemberi egyezséget az átalakítás menetrendjéről. Ez egy hatpontos sorrend volt, amelynek első helyén a közlekedési társaság “vízfejének” megszüntetése állt, ezt a szerződések felülvizsgálata, az ingatlanvagyon áttekintése, a tarifa-, illetve a kedvezményrendszer felülvizsgálata követte, és a legutolsó volt a sorban a mellékvonalak bezárása.

A megkérdezett MSZP-sek szerint az utóbbi két pontban már intézkedtek is, a többi esetben nem lépett a tárca. A párt a szeptember végi frakcióülés után bejelentette, hogy október 15-ig be kell fejezni az egyeztetést.

Címkék: Belföld