Nem az oltás ölt

Nincs összefüggés az FN.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint a H1N1-oltás és annak a krónikus szívbeteg asszonynak a halála között, aki a vakcina beadását követő második napon hunyt el.

Az FN.hu-nak nyilatkozó orvosok egybehangzóan állítják: kizárt, hogy a H1N1 elleni vakcinától halt volna meg az asszony. „A vakcinát a falósejtek fél nap alatt megeszik” – mondta a virológus. Egy kardiológus pedig azt hangsúlyozta lapunknak, hogy bár az oltóanyagra lehet nem várt allergiás reakció, ám az azonnal jelentkezett volna, nem pedig két napra rá.

A szívgyógyász hozzátette: a rendelkezésre álló információk alapján nem lehet összefüggést vonni a vakcina és az elhalálozás között. Mint fogalmazott, nincs olyan szívbetegség, amelybe egy oltástól bele lehet halni. Elképzelhető, hogy valami egyéb reakció (például egy váratlan szívroham) játszott szerepet.

Egy neve elhallgatását kérő virológus emlékeztetett: évtizedek óta oltanak Magyarországon, az elmúlt években 1,2 millió oltóanyagot adtak be, és soha nem volt ennek halálos áldozata. A legnagyobb szövődmény legfeljebb enyhe gyulladás volt az oltás beadásának helyén.

Az oltást egyébként első körben javasolták a krónikus betegeknek, és a lapunknak nyilatkozó orvosok ennek fontosságát továbbra is hangsúlyozzák. „Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, amely nem tud senkiben szaporodni” – mondta az egyik szakértő. Szerinte ezerszer kevésbé veszélyes az oltás (amelyben mindössze hat mikrogrammnyi vírus van), mint a betegség (amikor hatezer mikrogrammnyi vírus kerül a szervezetbe).

Két nappal az új védőoltás beadása után halt meg egy 64 éves asszony. Az ÁNTSZ elrendelte a krónikus beteg boncolását, hogy kiderüljön: van-e ok-okozati összefüggés a vakcina és a tragédia között. A gyártó tudomása szerint ilyen esetet a világon még sehol sem regisztráltak.

németországban viták vannak

Másfél héttel az új típusú influenza elleni tömeges védőoltások megkezdése előtt Németországban tovább éleződnek a viták az oltóanyagról. A feltételezett mellékhatásokkal kapcsolatos kockázatokat közvetve az egészségügyi minisztérium is elismerte, és egy csütörtöki közleményében bejelentette: a terhes nők számára a védőoltást egyelőre csakis orvosi tanácsra, gyermekek számára pedig csökkentett dózisban ajánlja. Előzőleg több orvosi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a lehetséges mellékhatások mindenekelőtt a terhes nők, illetve a gyermekek számára jelentenek kockázatot.