Rossz közbiztonságra szigorúbb büntetést akar a magyar

100 válaszolóból legalább 40 rossznak, vagy kifejezetten rossznak értékeli Magyarország közbiztonságát – derül ki a Századvég elemzéséből. A nagyvárosokban sok a bűn.

Egy 100 fokú skálára vetítve az ország közbiztonságának értékelése a 40 pontot sem éri el – olvasható a Századvég Alapítvány megbízásából készített közvélemény-kutatásban. További 47 százalék közepes értékelést ad, a közbiztonság helyzetét országos szinten jóra vagy kiválóra értékelők aránya mindössze 11 százalék.

Az országos közbiztonsági helyzet megítélése az átlagot nézve Budapesten és a 2000 főnél nagyobb községekben a legrosszabb (36 pont). Az országos közbiztonsági állapotok vonatkozásában a legkedvezőbb véleményeket ugyanakkor a megyeszékhelyeken élők esetében regisztráltuk (41 pont).

Otthon a legjobb

Saját lakhelyük közbiztonságát illetően az állampolgárok általában jóval kedvezőbb véleménnyel vannak. A helyi szintű közbiztonság értékelése átlagosan 57 pont, ami közel másfélszerese az országos esetében mértnek. Az országos közbiztonsággal kapcsolatban a pozitívan vélekedők 11 százaléknyian, a helyi viszonyokról hasonlóan gondolkodók már 46 százaléknyian vannak.

Helyi szinten a legmagasabb biztonságérzettel a 2000 főnél nagyobb községek lakói rendelkeznek (60 pont), míg a helyi közbiztonság érzete a kisebb városokban a legrosszabb (54 pont).

Válsághatás

Az állampolgárok relatív többségének véleménye szerint a közbiztonság helyzetére a szociális feszültségek-és az elszegényedés gyakorolják a legnagyobb hatást (44 százalék). Az összes többi szempont, így az etnikai konfliktusok (15 százalék), a rendőrség állapota (11 százalék), az elit példamutatásának hiánya (9 százalék), valamint a szervezett bűnözés (8 százalék) ehhez képest jelentősen kevesebb említést kapott.

Míg az iskolai végzettség növekedésével a vélemények egyre differenciáltabbak lesznek, addig az alacsonyabb iskolai végzettségű válaszadóknál egyértelmű, 50 százalék feletti a szociális feszültségek és az elszegényedés magyarázatként való említésének aránya.

Nagyobb szigor

Az adatok elemzése alapján úgy tűnik, hogy a magyar társadalom a jelenleginél határozottabb büntetőpolitikát, a bűncselekmények erőteljesebb szankcionálást kívánja (44 százalék). Mintegy egyharmaduk szerint a kormánynak határozottabb rendvédelmi politikát kell folytatnia (36 százalék).

A kérdésre válaszolók 18 százaléka szerint növelni kell a rendőrség állományát. E tekintetben a Fidesz és a szocialista szavazók véleménye között szinte alig van eltérés – írja a Századvég honlapja.