Kinek nem ajánlják az oltást?

Bár az újvirus elleni vakcina beadásának nincsenek komoly szövődményei, és nem lehet veszélyes az egészségre, van pár csoport, akiknek mégsem ajánlják az oltást. A vakcina szakértők és a minisztérium szerint is biztonságos, és ez a leghatékonyabb módja a megelőzésnek.

Mindenképp oltassuk be magunkat – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter az FN-hu-nak. A tárcavezető elmondta: az injekció aktív immunizálás, azaz elölt vírust juttat a szervezetbe, ami ellen a szervezet ellenanyagot termel, így ha fertőzés történik a szervezet már védekezésre készen áll. Hozzátette, hogy a vakcina semmilyen veszélyt nem jelent. A klinikai tesztek azt mutatják, hogy az oltóanyag hatásos, ráadásul nincsenek szövődményei. Legfeljebb az oltás helyén enyhe bőrpír jelentkezhet, de ez is ritka.

Biztonságos az oltás

Lapunk kérdésére Székely Tamás elmondta: a H1N1 elleni vakcina gyártása nem volt gyorsabb a normál influenza elleni védőoltás gyártásánál. Normál esetben a WHO március végén küldi ki a vírustörzset, és 5–6 hónap alatt gyártják le az ellenszérumot. Itt is ugyanez volt, csak épp egy hónap csúszással: a WHO áprilisban küldte el a vírustörzset. „ Nagyon szigorú eljárásrend van, ami egy nemzetközi szabályozás, ezen nem lehet gyorsítani” – hangsúlyozta a miniszter.

A lapunk által megkérdezett virológusok is azt mondták: az oltás biztonságos. Egy neve elhallgatását kérő szakorvos szerint: aki azt állítja, hogy az oltóanyagtól komoly betegségeket lehet szerezni, hazudik, mégpedig anyagi érdeke miatt. Mint fogalmazott, nem igaz, hogy vitaminokkal és teákkal meg lehet előzni, vagy homeopátiás szerekkel ki lehet irtani a vírust.

„Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, amely nem tud senkiben szaporodni” – mondta a szakértő. Szerinte ezerszer kevésbé veszélyes az oltás (amelyben mindössze hat mikrogrammnyi vírus van), mint a betegség (amikor hatezer mikrogrammnyi vírus kerül a szervezetbe).

Hollandiában egyébként már kimutatták a vírus egy mutációját, amely gyorsabban szaporodik. A szakértők szerint azonban a magyar vakcina ez ellen is védelmet nyújt. A hagyományos, szezonális influenza elleni oltással ráadásul egyszerre is be lehet adni, egyiket a jobb, másikat a bal vállizomba.

Akiknek mégsem ajánlják

Van azonban két csoport, akiknek mégsem ajánlják az oltást. Egyrészt, akiknél az antibiotikum allergiás elváltozást, görcsrohamot okoz. Másrészt pedig azokat, akik túlérzékenyek a tojásfehérjére.

Még senki sem halt bele

Egy lapunknak nyilatkozó virológus szerint 1961 óta gyártanak vakcinát Magyarországon, eddig 25 millió embert oltottak be összesen, és még senki sem halt meg. Egy ember kapott agyvelő-károsodást, de kiderült, nem az oltóanyagtól, hanem egy másik vírustól lett beteg. Szintén egy Guallin-Barré-szindrómás esetet jegyzett föl a magyar orvostörténet, ám ennek sem volt bizonyíthatóan köze a védőoltáshoz. „A vakcina biztonságos” – jelentették ki egybehangzóan az FN.hu által megkérdezett virológusok.

Egyikük emlékeztetett: 1968-ban volt egy H1N1-vírus (akkor Hong Kong-járványnak hívták). Akkor csak Magyarországon háromezer ember halt meg, és hárommillióan betegedtek meg szeptembertől márciusig. Akkor csupán 600 ezer embert oltottak be, most hatmilliónak tervezik beadni.