Nem lesz ügy a gárdisták bekiabálásából

A Fővárosi Bíróság (FB) nem intézkedik és a bírák sem kívánnak magánváddal élni amiatt, ami a Budaházy-ügyben és az MTV-székház ostromával kapcsolatosan hozott ítéletek kihirdetése után, a bírósági épületekben történt - közölte az FB sajtótitkársága csütörtökön, az MTI érdeklődése nyomán indult bírósági vizsgálat eredménye alapján.

Az MTV-székház ostromával kapcsolatos büntetőper múlt csütörtöki, elsőfokú ítélethirdetése után a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) épületében mintegy tucatnyi, a feloszlatott Magyar Gárda Egyesület egyenruhájába öltözött ember alakzatban tisztelgett a távozó vádlottaknak. A bíróság a vádlottakat közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények, köztük felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A tárgyaláson nem történt rendbontás

Múlt szerdán az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy György büntetőpere elsőfokú ítéletének kihirdetése után a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt vádlottat kiabálva éltették hívei a tárgyalóteremben, a bírót pedig durván szidalmazták.

A történtek kapcsán az FB sajtótitkársága azt közölte az MTI-vel: egyik esetben sem történt a tárgyalás alatt, a tárgyalóteremben rendzavarás, a bíróság ezért további intézkedéseket nem tesz, a bírák nem kívánnak magánvádas indítványt tenni. A tárgyalást megelőzően és a tárgyalás alatt semmilyen rendbontás nem történt, a bíró az ítéletet rendzavarásmentes környezetben hirdette ki.

A bíró kizárólag a tárgyalóteremben, a tárgyalás ideje alatti rend megtartásáért felel, az említett események pedig a tárgyalásokat követően a folyosón történtek – állítja az FB.

A bíró nem szabhatott ki rendbírságot

A Budaházy György ügyében hozott ítélet kihirdetése után a bíró, amikor észlelte, hogy a tömegből többen kiabálni kezdenek, hívta az őrséget és felszólította a rendbontókat a tárgyalóterem elhagyására. Az, hogy a tömegből pontosan kik és mit kiabálnak, a bírói pulpitusról nem volt kivehető és nyomon követhető.

Az FB írásos válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy “a tárgyalás berekesztését követően a bíró semmilyen eljárási cselekményt nem végezhet, így rendbírság kiszabására sem volt lehetősége. Azonban, mivel észlelte, hogy a tárgyalás berekesztése után a tömeg hangoskodik, hívta a Fővárosi Bíróság őrszolgálatát, akik azonnal meg is jelentek és a tömeget rövid idő alatt kivezették az épületből, biztosítva a bíróság működésének rendjét”.

“B. György büntetőperének tárgyalóterme előtt történt eseményeken a bíróság őrszolgálatán kívül jelen voltak a Terrorelhárító Szolgálat emberei, az ügyészség is. Azzal kapcsolatban, hogy milyen lépéseket tettek vagy tesznek az ügyben, nem tudunk tájékoztatást adni” – közölte a bíróság.

Az FB írásos tájékoztatása nem tér ki arra, hogy – mint az számos tévéhíradóban és sajtófotón látható volt – az MTV-székház ostromával kapcsolatos ítélethirdetést követően a PKKB tárgyalótermének bejáratánál a jogerős bírói ítélettel betiltott Magyar Gárda egyenruhájába öltözött emberek sorfalat állva tisztelegtek az elsőfokon elítélt vádlottaknak.

Címkék: Belföld