Beteghalál miatt nyomoznak Kecskeméten

Feljelentették a kecskeméti kórházat, mert a feljelentő szerint egy 65 éves férfi a nem megfelelő orvosi kezelés következtében halt meg - közölte a rendőrség.

A beteget panaszai miatt a Bács-Kiskun megyei kórházba szállították, majd öt nappal később, az elvégzett vizsgálatok és kezelés ellenére szeptember 18-án a kórházban meghalt – idézet az MTI Nyíkos Tamást, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét.

Többször rosszul lett

A feljelentő szerint a férfi a kórházban többször rosszul lett, családjának fulladásról, felső végtagi fájdalmakról, melegségérzetről számolt be, és többször kialakult nála lázas, görcsös rángatózás is – ismertette a feljelentő indokait a sajtószóvivő.

A rendőrség nyomozást rendelt el halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Váratlan volt a beteg halála

A férfi halálával kapcsolatban a kórház közleményt adott ki, mely szerint a beteg szeptember 15-én hirtelen fellépő gyomorvérzéssel került felvételre. Mint írták, a férfi szívbetegség miatt kezelés alatt állt. Kórházi felvételét követően az alkalmazott komplex kezelés eredményeként a gyomorvérzés megszűnt.

Szeptember 18-án este minden előzmény nélkül, hirtelen mellkasi fájdalom, fulladásérzés, nagyfokú gyengeségérzés jelentkezett a betegnél, aki azonnali orvosi ellátásban részesült.

Majd amikor heveny légzési és keringési elégtelenség lépett fel, megkezdték a beteg újraélesztését, de a férfi a 40 percig tartó próbálkozás ellenére meghalt.

Halála váratlanul következett be, pontos okára a rendőrorvosi boncolás adhat magyarázatot – áll a Bozóky Géza orvosigazgató által kiadott közleményben.

Volt már gond

Bár a kecskeméti kórház 2004-ben és 2008-ban az Év Kórháza díjat is elnyerte, nem a mostani az első eset, hogy rendőrök nyomoznak egy beteghalál után. 2005-ben egy mandulaműtét után halt meg egy négyéves kisfiú, mert az orrmandula egy darabja a kisfiú légcsövében maradt.

Akkor a kórház kártérítést fizetett a szülőknek, annak ellenére, hogy az intézmény belső vizsgálata szerint a műtétet végző orvos nem követett el szakmai hibát. Az ügyészségi vizsgálat szerint ugyanakkor íratlan szabályt szegett meg az orvos azzal, hogy az ébresztés előtt elhagyta a műtőt, ezért emeltek vádat ellene.