Zuschlag „csókosai”

Hiányos pályázataikkal is komoly támogatáshoz jutottak a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek, az úgynevezett „csókosok". Erről vallott az egyik tanú a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőper hétfői tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Konkrét példával jellemezte a pályázati elbírálás gyakorlatát az egyik tanú, aki 2003-tól az Ifjúsági és Sportminisztérium által kiírt pályázatokat kezelő Mobilitas közhasznú társaságnál dolgozott.

A meghallgatáson a férfi elmondta, hogy az egyik pályázatnál nagyon sok hiányosság volt, amit a felhívás ellenére sorozatosan nem pótoltak, így nem lehetett elfogadni. Ezért felterjesztették állásfoglalásra a minisztériumhoz, ahonnan
azt az utasítást kapták, hogy a pályázat hiányosságait pótolták és el lehet fogadni.

A hétfőn kihallgatott további két tanú szintén úgy emlékezett, hogy a vádiratban szereplő, Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek pályázatai több esetben kaptak támogatást, annak ellenére, hogy a hiánypótlást nem adták be.

„Volt egy olyan kategória, hogy csókosok, akiknek a pályázatát előnyben részesítették” – mondta a tanú, aki magyarázatként hozzátette: azokat hívták egymás között „csókosoknak”, akiknek voltak minisztériumi kapcsolataik.

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy a pályázati pénzek elosztásánál az óvodák és
iskolák a különböző táborozásra pár százezer
forintot kaptak, míg a Zuschlaghoz köthető egyesületek milliós
nagyságrendű támogatásban részesültek.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civilszervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.