A tőzsdén is kell a fizika

Létfontosságú, hogy a természettudományoknak a világról, a mindennapi létről szóló üzenete minél több gyerekhez eljusson – állítja Horányi Gábor fizikatanár, aki azt is elárulja miért hatékonyabb a tőzsdén egy fizikus, mint egy matematikus.

A tőzsdén vagy a biztosítási matematikában a matematikusokat kiszorították a fizikusok. Ez utóbbiak azért hatékonyabbak, mert értelmezéseik egy matematikával alátámasztott absztrakt modell és a valóság dinamikus egyensúlyáról szólnak – magyarázza a Taní-tani című folyóirat most megjelenő számában Horányi Gábor. Ha egy tőzsdeválság bekövetkezik annak ellenére, hogy bekövetkezésének valószínűsége nulla, akkor nem a valóság bolondult meg, hanem csak rossz modellel írtuk le azt – magyarázza a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola szervezeti igazgatója.

Egyfajta sajátos gondolkodásmódot, világlátást, a világhoz való viszonyulást jelent mindez, s ezt nyújthatja a fizika. Ha valaki hatékony akar lenni az élet bármely területén, akkor nagyon sokat tanulhat a természettudományokból, hiszen a hatékonyság titka az, ha az absztrakció egyfajta rugalmassággal, változtatási képességgel találkozik.

A természettudományoknak ezért nagyon fontos üzente van mindenki számára. Vannak tehetséges gyerekek, akiket meg lehet tanítani 16 éves korban a differenciál- és integrálszámításra, viszont az is létfontosságú, hogy a természettudományoknak a világról, a mindennapi létről szóló üzenete minél több gyerekhez eljusson. Fontos, hogy értsék: a természettudományok egy lehetséges, értelmes, hatékony eljárást adnak a világ megismerésére.

Mindez a tudás sokkal jobban megvéd minket a tudományellenességtől, mint ha azzal szembesítenek minket, hogy nem vagyunk képesek megérteni azt, amit még egy hülye is megért – vallja a fizikatanár.

Interjú Horányi Gábor fizikatanárral, a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola szervezeti igazgatójával. Taní-tani, 2009/3. sz., megjelenik szeptemberben.

Címkék: Belföld: oktatás