Húsz éve adták fel a kommunisták

Húsz évvel ezelőtt, 1989. szeptember 18-án értek véget a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásai. A rendszerváltó ellenzék és az MSZMP képviselői által három hónapon keresztül folytatott vitasorozatnak jelentős szerepe volt az egypártrendszer megszűnésében és a pluralista demokrácia létrehozásában.

Az ellenzék és a állampárt egy asztalhoz ülése egy hosszabb folyamat végét jelentette. Az ellenzéki szervezeteknek el kellett jutniuk az illegális státuszból először a féllegális, megtűrt állapotba. Fontos volt, hogy a diktatúra érezze az alulról jövő kezdeményezések nyomását, és hajlandó legyen komolyan venni ezeket az erőket. Ennek a folyamatnak jelentős állomása volt a magában a pártban jelentkező törésvonalak kiszélesedése, a belső ellenzék létrejötte.

Nincs több szalámizás

1989. január 10-én az Országgyűlés elfogadta az egyesülési és gyülekezési törvényt, legitimálva az ellenzéki szervezeteket. Január 26-án Pozsgay Imre, az állampárt nemzeti reformszárnyának képviselője az 1956-os eseményeket népfelkelésnek nevezte az addig a párt által hivatalosan használt ellenforradalom kifejezés helyett.

A Híradó a Nagy Imre újratemetését megelőző vitákról

A március 22-én megalakult Ellenzéki Kerekasztalnak (EKA) különösen óvatosnak kellett lennie a pártállam által a fordulat éve (1948) előtt magas fokon űzött szalámitaktikával szemben. Negyven évvel korábban ugyanis gond nélkül felszeletelték a jobb- és baloldali konkurenciájukat egyaránt. Az egységet megőrízni azért sem volt könnyű, mert az ellenzéket olyan ideológiailag különböző csoportok alkották, mint a baloldali Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a népi irányzatot képviselő MDF vagy a még helyét kereső Fidesz (tagok voltak még Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság, Független Kisgazdapárt, Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, Magyar Néppárt, Szabad Demokraták Szövetsége).

Az MSZMP többször megpróbált különalkukat kötni az ellenzéki erőkkel. Amikor áprilisban megbeszélésre invitálta a szervezeteket, a Fideszt nem hívta meg. Az EKA azonban nem dőlt be a trükknek, és egységesen távol maradtak.

Az egységes ellenzék komoly erősödését hozta az 1989. március 15-én szervezett ellenzéki tüntetések sora, melyeken százezrek vettek részt. A pártnak ettől a pillanattól kezdve már nem volt alternatívája, tárgyalnia kellett.

Kicsit savanyú, de a miénk

A tárgyalások elindításában fontos szerep jutott az állampárt és az ellenzékiek között közvetítő reformkommunistáknak, a nemzeti oldalhoz húzó Pozsgay Imrének és a szociáldemokratákkal kapcsolatban lévő Nyers Rezsőnek.

A NEKA-tárgyalások (Fotó: MTI)

Kiemelkedő még a Független Jogász Fórum tevékenysége,
melynek vezetője, Kónya Imre felhívta az ellenzék figyelmét, hogy egyezzenek meg bizonyos kardinális kérdésekben, hogy egységesen képviselhessék majd álláspontjukat a tárgyalásokon például a szólásszabadság, vagy a választójog ügyében.

A tárgyalások 1989. június 13-án indultak meg. A NEKA (Nemzeti Kerekasztal) első jelentős eredménye, hogy a függőben lévő, de a tárgyalások során érintett, az állampárt által beterjesztett törvényeket az visszavonta. Az ellenzékiek megakadályozták azt is, hogy az államfőválasztást és a helyhatósági választásokat az országgyűlési választások előtt tartsák.

Felvétel a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokról

Az EKA (Ellenzéki Kerekasztal) kijelölt célja a békés átmenet biztosítása volt: a diktatúra elszámoltatása, de a fegyveres ellenállás elkerülése. 1989. szeptember 18-án véget értek a három hónapja tartó egyeztetések és az ellenzéknek sikerült ráerőltetnie döntéseit a sokszor vonakodó, de végül kompromisszumokra kényszerülő állampártra.

Békés átmenet

A köztársasági elnök közvetlen választásával szemben megoszlottak a vélemények az ellenzékiek között, de végül a parlament által választott államfő változatát találták megfelelőnek. A 1989 novemberében tartott négyigenes népszavazáson az ország döntött a munkahelyi pártszervezetek és a munkásőrség feloszlatásáról, az MSZMP vagyonelszámoltatásáról, valamint arról, hogy az államfőt csak az országgyűlési választásokat követően, egy új parlament válassza meg.

A húsz éve befejeződött tárgyalások során az ellenzéki erők azóta sosem látott egységben léptek fel a pártállam képviselőivel szemben, és a racionalitás talaján maradva sikeresen fegyverezték le a negyven évig uralkodó kommunista diktatúrát. Más kérdés, hogy az elmúlt húsz évben az EKA szereplői hogyan és milyen módon estek egymásnak, az akkori közös célt gyorsan elfelejtve.

Címkék: Belföld