60 millió eurós segélyhitelt nyújtunk Vietnamnak

Mintegy hatvanmillió euró értékben kötött segélyhitelt nyújt Magyarország Vietnamnak a két ország miniszterelnöke között pénteken aláírt kölcsönös megállapodás értelmében.

Mintegy hatvanmillió euró értékben kötött segélyhitelt nyújt Magyarország Vietnamnak a két ország miniszterelnöke között pénteken aláírt kölcsönös megállapodás értelmében.

Ez a kötött segélyhitel valójában arról szól, hogy Dél-Vietnamban felépül egy olyan onkológiai központ, amelyben jelentős a magyar beszállítói, technológiai hányad, és egyben a környék így egy nagyon korszerű, 500 ágyas onkológiai ellátóközponthoz jut – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a Budapesten tárgyaló Nguyen Tan Dung vietnami kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján pénteken.

Bajnai emlékeztetett: jövőre lesz hatvan éve, hogy Magyarország hivatalosan felvette a politikai és diplomáciai kapcsolatokat Vietnammal.

“Az a nemzetközi gazdasági válság, amely persze Vietnamot sokkal kevésbé viselte meg, mint Európát, (…) arra ösztönöz minket, hogy még inkább egymás felé forduljunk” – fogalmazott Bajnai Gordon, aki hangsúlyozta, élénk üzleti kapcsolat van a két ország között. Példaként említette, hogy Magyarország és Vietnam kereskedelmi forgalma az elmúlt öt évben a duplájára gyarapodott, amelyben ugyan a válság okozott némi megtorpanást, de bízik abban, hogy jövőre ismét gyorsulni fog a kereskedelmi forgalom növekedése. Vietnamban jelenleg több mint háromezer volt magyarországi diák él, és közülük sokan az államigazgatás magas pozícióiban dolgoznak.

A sajtótájékoztatón Nguyen Tan Dung elmondta: magyar kollégájával egyetértettek abban, hogy 2010-ben Magyarország és Vietnam több eseménnyel emlékezzen meg a diplomáciai kapcsolatok felvételének hatvanadik évfordulójára. Vietnam köztársasági elnöke hivatalos látogatást fog tenni Magyarországon a jövő év elején, és a magyar miniszterelnök is elfogadta a meghívást, s amint lehetséges, ellátogat a délkelet-ázsiai államba.

Szólt arról is, hogy Magyarországra nyolcvan üzletember kísérte el őt Budapestre, akiknek részvételével pénteken rendeznek egy magyar-vietnami üzleti fórumot az együttműködésről.

Az ellenzékkel is tárgyalt Nguyen Tan Dung

Orbán Viktor arról tájékoztatta pénteken Vietnam miniszterelnökét, hogy Magyarországon jelentős politikai átrendeződés várható, a Fidesz pedig vállalja az ezzel járó felelősséget. A Fidesz-elnök és Nguyen Tan Dung budapesti találkozójának részleteit Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője ismertette pénteken, sajtótájékoztatón.

Mint Szijjártó Péter fogalmazott, “egy rendkívüli érdekességet tudhattunk meg a találkozón”: Magyarország és Vietnam növekedési adatai megegyeznek, egy apró különbséggel, ez pedig az előjel. Míg Magyarországon lassul a gazdaság, -7,5 százalékos az adat, addig Vietnamban 5-7 százalékos a gazdasági növekedés.

Orbán Viktor elmondta a vietnami miniszterelnöknek, hogy Magyarországnak méreténél, gazdasági erejénél fogva egy-egy térségben egy-egy stratégiai partnerre kell fókuszálnia, a Fidesz pedig támogatja azt az elképzelést, hogy az adott régióban Vietnam legyen Magyarország stratégiai partnere.

Nguyen Tan Dung meghívta Orbán Viktort egy vietnami látogatásra. Erre válaszolva a Fidesz elnöke elmondta: amint a szükséges felhatalmazást a magyar emberektől megkapják, élni fog ezzel a meghívással.

Címkék: Belföld