Máig homály fedi az őszödi szivárogtatót

Három éve vált nyilvánossá az őszödi beszéd, ám máig sem derült ki, hogy ki szivárogtatta ki a felvételt. Több teória is született arról, hogy kinek állt érdekében a beszéd nyilvánosságra hozása. A Nemzetbiztonsági Hivatal nyomozott egy ideig az ügyben, de Gyurcsány Ferenc leállíttatta a vizsgálatot.

Továbbra sem lehet tudni, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet. Találgatások ugyan voltak az elmúlt három évben. A Nemzetbiztonsági Hivatal kizárta, hogy az őszödi MSZP-üdülőn kívülről hallgatták volna le a „tettesek”. A vizsgálat szerint sem mikrofonpuskával, sem lézeres lehallgatókészülékkel nem tudtak volna ilyen jó hangminőségű felvételt produkálni. A beszédet tehát a belső hangtechnikai rendszeren rögzítették, így a kiszivárogtatót a párt soraiban kell keresni. Gyurcsány ekkor leállíttatta a nyomozást „a párton belüli újabb feszültségek elkerülése érdekében”.

A miniszterelnök később azt nyilatkozta az Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában, hogy amíg nincs konkrét bizonyíték, addig minden szocialista politikusért tűzbe tenné a kezét. Abszurdnak nevezte azt, hogy ő állt volna a kiszivárogtatás mögött. „Ugye nem gondolja, hogy ezt a beszédet azokkal a mondatokkal és veszélyes jelzőkkel szivárogtatom ki?” – fűzte hozzá.

Kinek állt érdekében?

Mindkét politikai oldalon volt olyan, akinek érdekében állhatott a kiszivárogtatás. Egyedül a miniszterelnöknek nem jött jól, hogy a nyilvánosság elé kerültek a szavai.

Bizonyos jelek arra is utaltak, hogy a beszéd néhány nappal 2006. szeptember 17-e előtt ellenzéki kapcsolatokkal rendelkező informatikusokhoz került. Orbán Viktor 2006. nyári megnyilatkozásából – amelyben a kormány hazugságaira hívta fel a figyelmet – néhány politológus arra következtetett, hogy a Fidesz már hónapokkal korábban tudhatott a beszédről.

Rajnai Attila újságíró az Élet és Irodalomban megjelent, a szivárogtatással foglalkozó cikkében négy szocialista politikust nevezett meg: Szekeres Imrét, Szili Katalint, Puch Lászlót és Kiss Pétert. Mindegyiküknél hozzátette: nemcsak ők, hanem a támogatói köreikhez tartozók is érdekeltek lehettek a miniszterelnök megbuktatásában. A cikk szerint a titkot ismerheti az MSZP két akkori technikusa, N. György és É. György, akik a rendezvényt hangosították, Butor Klára, az őszödi rendezvény szervezője, valamint a hangosítást végző cég, az Omega Trading Kft. tulajdonos ügyvezetője, Frenreisz Károly.

Rózsa-Flores volt?

A Bolíviában elhunyt Eduardo Rózsa-Flores halála után az FN.hu megkérte az író, költő kiadóját Brády Zoltánt, hogy meséljen róla. A Kapu főszerkesztője elárulta, hogy az író, színész, katona Florest a hazai politikai állapotok kényszerítették távozásra. Bevallotta, hogy bár nem köztudomású, de ők, azaz Brády és Rózsa-Flores voltak, akik kiszivárogtatták az őszödi beszédet. Ezt követően lehetetlenültek el teljesen, folyamatos támadások érték és érik őket. Rózsa kapott egy szívinfarktust is, ami után úgy döntött, elmegy Magyarországról.

Három éve szivárgott ki

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal a választási győzelem után az MSZP-frakció zárt balatonőszödi ülésén záróbeszédet mondott, melyben – meglehetősen szabad szájú stílusban – a bevezetendő reformok mellett érvelt a szocialista frakció tagjai előtt.

A záróbeszéd részletét 2006. szeptember 17-én ismeretlenek egyidejűleg több magyar sajtótermékhez is eljuttatták. Még aznap este tüntetők egy csoportja gyülekezett a Kossuth téren, másnap pedig demonstrálók megtámadták az MTV Szabadság téri székházát. Budapesten és számos magyarországi városban tüntetéssorozat következett, ahol demonstrálók, közéleti személyiségek, magyar és külföldi politikusok követelték a miniszterelnök lemondását. A Kossuth téren egy éven át mindennap tüntettek a kormány ellen, október 23-án pedig a rendőrök és a tüntetők is összecsaptak.

Címkék: Belföld