Válság, Torgyán zakója, SZDSZ-es öngúny – ismét ülésezik a T. Ház

Fegyelmezett költségvetésről és a romák beillesztéséről beszélt Bajnai Gordon a napirend előtti felszólalásában. Navracsics Tibor szerint Gyurcsány 2005-ös beszédét olvasta fel, Gusztos - aki saját pártján gúnyolódott - szerint Torgyán átszabott zakóját Semjén hordja.

Szili Katalin megkezdte utolsó házelnöki munkanapját. Németh Szilárd – aki Deutsch Tamás listán szerzett parlamenti képviselői helyét veszi át – elmondta hivatali esküjét; így 383 fő lett az Országgyűlés létszáma.

Vastaps a parlamentben, ugyanis az Országgyűlés gyorsírói 2. helyezést értek el a Pekingben megrendezett versenyen.

Bajnai és a testreszabott büdzsé

Öt hónappal ezelőtt arra szerződtünk, hogy megmentjük a családokat, vállalkozásokat – kezdte Bajnai Gordon Válságkezelés – a kormány teszi a dolgát címmel a napirend előtti felszólalását. „Sikerült megakadályozni a gazdaság összeomlását, de még sok idő kell a stabilizációhoz” – jelentette ki. A miniszterelnök megköszönte az Országgyűlés támogatását a nehéz, de szükséges döntésekben, és további támogatást kért.

Bajnai Gordon a pulpitusra tart (Fotó: MTI)

„Öt hónapja Magyarország a saját kezébe vette sorsának irányítását, de még hátra van a neheze, azonban már látszanak az eredmények” – mutatott rá Bajnai, megemlítve többek között a 4 nap munka, 1 nap képzés elindítását, 70 ezer munkahely megtartását, és 111 milliárd forint átcsoportosítását a gazdaságba.

Elmondása szerint távol vagyunk még attól, hogy a gazdaság egésze is növekedjen. A forint stabilizálása is feladat volt, s mára sikerült ezt elérni. A bizalom visszaszerzése a legfontosabb a gazdaság stabilizációja mellett, erre azt hozta fel példának, hogy harmadára csökkent az ország csődkockázati mutatója, és visszaszereztük a pénzügyi szuverenitásunkat. Törékeny, amit elértünk, de folytatni kell, amit elkezdtünk – hangsúlyozta, hozzátéve: az őszi ülésszak kiemelt feladata a költségvetés annak érdekében, hogy az áldozatvállalás haszna minél előbb érzékelhető legyen.

„Könnyű népszerű dolgokat mondani és ígérni” – jelentette ki, hozzátéve: nehéz szívvel, de józan ésszel állítottuk össze ezt a költségvetést. „Ha jól állítottuk össze, akkor ez lesz az utolsó válságkezelő költségvetés Magyarországon; bár még sok áldozatot kér, de már a növekedésről szól” – mutatott rá Bajnai, aki szerint a büdzsé testre szabott és felelős.

Véleménye szerint fontos a magyarországi cigányságról őszintén beszélni, ugyanis a romakérdés a politika legnehezebb feladata, a romák beillesztése nélkül nem lehet sikeres az ország. A felszólalásában arra is kitért, hogy van válasz a szélsőségesség ellen, és ígérete szerint a kormány felveszi ellene a küzdelmet.

Navracsicsnak ismerős volt a beszéd

Tévedésből hozta el Gyurcsány beszédét, vagy fizetett érte? – teszi fel a kérdést Bajnainak Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Véleménye szerint 2005 szeptembere-októbere körül íródhatott ez a beszéd.

Vajon emlékszik-e még arra, hogy gazdasági miniszter korában folyamatosan csökkent hazánk versenyképessége? – kérdezi a kormányfőtől arra a kijelentésére reagálva, miszerint öt hónapos a kormány.

Önök mindent megtettek, hogy Magyarország szegényes, instabil ország legyen, és még nagyobb áldozatot várnak a magyar emberektől – hangsúlyozta felszólalásában. Önök alkalmatlanok az ország vezetésére – zárta beszédét.

Semjén munkásvédelmi jogokról beszélt

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerint a bankokat az adófizetők pénzén kistafirozták.

Véleménye szerint meggyengült ország vagyunk, ezért merték megcsinálni velünk ezt a szlovákok.

Bächer Ivánt idézve zárta beszédét.

Gusztos viccelődik

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese folytatja a felszólalások sorát, akinek Semjén Zsolt fehér öltönyéről Torgyán József alakja ugrott be elsőként.

Az SZDSZ, jelentsen is bármit ez a szóösszetétel, mondjunk helyette inkább liberális frakciót, támogatja a költségvetést – folytatja a politikus.

Mesterházy: szigorú, de karakteres büdzsé

mdf

Az elmúlt évek elhibázott politikája miatt a 2010-es költségvetés kényszerköltségvetés lesz – mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke a parlamentben.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője egy viccel kezdte felszólalását.

Szerinte az ellenzéknek érdemesebb lenne előbb elolvasni a költségvetést, mint egyből a visszavonását követelni.

Szigorú költségvetés lesz, aminek van baloldali karaktere – jellemezte a büdzsét. „Ezáltal kevesebb feladata lesz az utána jövő kormánynak” – hangsúlyozta.

Érdemesebb lenne kiszállni néha az autóból és körbenézni – reagált Navracsicsnak arra a kijelentésére, hogy nem látszik semmi fejlődés az országban.

Bajnai: stabilabban állunk a viharban

Higgadt, konstruktív parlamenti hangot szeretnék a vagdalkozás helyett – kérte Bajnai a felszólalásában. Magyarország képes lesz visszafordítani az adósságrátáját, sőt erősen megnőtt a jegybank tartaléka. „Magyarország stabilabban áll a viharban” – hangsúlyozta a kormányfő.

Mindenkitől áldozatot kér a szigorú költségvetés, de hazánké lesz a fejlett világban a legstabilabb állami gazdaság – állítja.

Magyarország nem lehet a neonácik felvonuló terepe – jelentette ki, majd gratulált a rendőrségnek a nyáron felszámolt két terrorszervezet ügyében elért sikerekhez.

Címkék: Belföld