A vártnál jobban sikerült a Bajnai-Fico-találkozó

Eddig nem látott új elemek is megjelentek a szlovák-magyar kormányfői találkozón aláírt 11 pontos nyilatkozatban, amelyek megnyithatják az utat egy nyitottabb párbeszéd előtt. Szakértőnk szerint a találkozó a vártnál jobban sikerült, kérdéses azonban, hogy a következő választásokig kitart-e a lendület.

Rendkívül pozitív, hogy szlovák-magyar együttműködési tanácsok megalakulásáról döntött a két miniszter, egy politikamentes, a társadalom széles rétegeit integráló kezdeményezés ugyanis az egyik legrealisztikusabb megoldás lehet a jelenlegi helyzetben – nyilatkozta lapunk kérdésére Huncík Péter Szlovákia-szakértő, aki szerint már önmagában azt is értékelni kell, hogy egyáltalán létrejöhetett a találkozó.

A két miniszterelnök testbeszédét, az érintőleges kézfogást nézve jól látszik a távolságtartás, a viszonyt a nullpontról kell újraindítani, ezért az apróbb előrelépéseket is értékelni kell – nyilatkozta. Pédául azt, hogy a nyelvtörvénnyel kapcsolatban Szlovákia elfogadja az EBESZ főbiztosának ajánlását, korábban ezt nem deklarálták, sőt néhány hete még Fico úgy vélekedett, hogy a nyelvtörvény megújítása az ország belügye.

Knut Vollebaeknek, az EBESZ főbiztosának nyolc oldalas ajánlása minden bekezdésében bírálatot tartalmaz, vagy megállapítja, hogy Szlovákia nem hajtott végre bizonyos változtatásokat az eredeti nyelvtörvényen. Az által, hogy Fico követendőnek tekinti az EBESZ-dokumentumban foglaltakat, egyértelműen elismeri a nyelvtörvény hiányosságait – nyilatkozta lapunk kérdésére Valki László nemzetközi jogász, hozzátéve, hogy a dokumentumban valóban van egy olyan kijelentés, amely szerint a szlovákiai nyelvtörvény nem tekinthető ellentétesnek a nemzetközi joggal.

Az együttműködési tanácsok létrehozásán és az EBESZ ajánlásainak elfogadásán kívül figyelemre méltó még a két ország romaügyeiben való közös megoldáskeresés. Ha sikerülne ebben közösen fellépni, az példaértékű lehetne a térségben – hangsúlyozta Huncík Péter Szlovákia szakértő. A dokumentum többi pontja azonban, így a Sólyom László révkomáromi látogatásával kapcsolatban tett megállapítások csupán udvariassági köröknek számítanak.

Valki László szerint a 11 pontos megállapodásra úgy kell tekinteni, mint egy nemzetközi szerződésre, amelyet szavanként raknak össze úgy, hogy az mindkét fél számára elfogadható legyen. Ilyen szempontból Sólyom László révkomáromi látogatásával kapcsolatban sem lehetett annál többet elvárni, minthogy minkét fél “sajnálja” a történteket – nyilatkozta Valki.

11 pontban megállapodtak

A közös nyilatkozatot Bajnai Gordon és Robert Fico találkozójáról itt olvashatja.

A Kárpát-medencei Magyarok Fórumával kapcsolatban Huncík Péter jogosnak tartja Fico kifogásait. A szervezetet magyar részről felül kellene vizsgálni, a jószomszédi viszony ápolásának ugyanis nem ez az újta – nyilakozta, hozzátéve, hogy ezt már szlovákiai magyar politikusok is felvetették. A probléma az, hogy ennek a szervezetnek egyáltalán nincsen ellentételezése, valójában csak a feszültséget kelti.

A találkozón látszott a konfliktuskezelő stratégia előkészítése, nem lenne azonban szerencsés, ha a problémát a megállapodással lezártnak tekintenék és a választásokig nem lenne további előrelépés az ügyben. Kétoldalú magas szintű találkozókra van szükség, ha ezek rendszeresek lennének, egy idő után még talán azt is sikerülne elérni, hogy a Benes-dekrétumokról is legyenek tárgyalások.

Címkék: Belföld