Nyírpilisen nem támadtak romákra

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság határozottan cáfolja, hogy a romák elleni támadásokkal kapcsolatos ma délutáni ORFK-NNI sajtótájékoztató bármilyen módon kötődik Nyírpilishez; a településen semmiféle elfogás nem történt.

Péntekre virradó éjszaka jelentették be a rendőrségre, hogy a Nyírpilisen területfigyelést ellátó polgárőr gépkocsi hátsó ablaka betört, sérülést viszont senki sem szenvedett – mondta Fülöp Gergely. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének közlése szerint az autóban ülők azt gondolták, hogy lövés történt, a jármű azonban a betört hátsó ablak kivételével teljesen ép, sértetlen volt. A rendőrségi szemle nem talált sem lövedéket, sem egyéb idegen anyagot, ami az üveget betörhette volna – tette hozzá.

Fülöp Gergely azt is elmondta: pénteken délelőtt a nyírpilisiek arról értesítették a rendőrséget, hogy egy apró szöget találtak megrongált kocsijuk hátsó ülésén. A rendőrség ismételt helyszíni szemlét tart, a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával elrendelt nyomozás keretében során vizsgálják, hogy a tárgy hogyan kerülhetett oda – közölte a szóvivő.

Nyírpilisen a hivatalosan bejegyzett és megalakult roma polgárőrség négy autóval járőrözött a településen és annak határában – mondta Farkas Árpád, az egyik polgárőr. Éjjel negyed 1 óra körül az egyik autóban ülők egy hatalmas durranást hallottak, majd “berobbant” az autó hátsó szélvédője.

A betört hátsó ablak (Fotó: MTI)

A bennülők megijedtek, gázt adtak, majd néhány száz méterrel odébb megálltak, hogy megnézzék, mi történhetett. Nem láttak autót, és nem láttak senkit az úton.

Ezután értesítették a rendőröket, akik három járőrautóval érkeztek a helyszínre. Közben riasztották a térség és a megye cigány vezetőit valamint a polgármestert, aki egyben a roma polgárőrség parancsnoka is. Hozzátette, hogy az eset után a településen “úrrá lett a pánik”.

Tejfel László, a Regionális Cigány Önkormányzat vezetője azt mondta, hogy az autót bűnügyi technikusok vizsgálják.