Az egész ország fellélegzett

Bajnai Gordon és Sólyom László is gratulált a rendőrségnek, hogy elkapták a romák elleni támadássorozat feltételezett tetteseit. A romaügyi államtitkár szerint a fellélegzés napja lehet ez.

Bajnai Gordon szerint a hajnali letartóztatások – amelyekben az alapos gyanú szerint a Magyar Köztársaság elsőszámú közellenségeit kerítette kézre a rendőrség – remélhetőleg véget vetnek “ennek a borzalmas ámokfutásnak”. A miniszterelnök közleménye szerint azonban a nyomozás sikere és a gyilkosok elfogása nem enyhíti a gyászt, amit az értelmetlenül elvesztett áldozatok miatt az ország érez.

A békébe vetett hitet rendítette meg

A kormányfő véleménye szerint elkeserítő és elgondolkodtató, hogy a gyűlölet odáig fajulhat, hogy menekülő négyéves gyermekre és alvó, tizenhárom éves kislányra lőnek a lesből támadó gyáva gyilkosok.

Hozzátette: “ez a gyilkosságsorozat a Magyar Köztársaság békéjébe és biztonságába vetett hitet rendítette meg az utóbbi hónapokban.”

A kormányfő közölte: köszönet illet valamennyi nyomozó hatóságot és rendőrt, akik részt vettek az utóbbi évek legsúlyosabb gyilkosságsorozatának felderítésében. Úgy látja, kitartóan és elszántan üldözték az elkövetőket, és ennek megvan az eredménye.

“A megkönnyebbülés mellett figyelmeztetni kell arra is, hogy elejét vegyük az önbíráskodásnak: gyűlöletre nem lehet gyűlölet a válasz” – olvasható a közleményben. A miniszterelnök kiemelte: a rendőrség teszi a dolgát, és a mostani eset is bizonyítja, hogy bízni kell és lehet a munkájukban.

Van okunk a megkönnyebbülésre

Úgy fogalmazott: “van okunk a bizakodásra és a megkönnyebbülésre, de a kisebbségeket fenyegető, a köztársaság rendjét és a polgárok biztonságát veszélyeztető elvakult, radikális bűnözők elleni küzdelmet folytatni kell”.

Mint írta, minden felelős pártnak és politikusnak, valamennyi demokratikus meggyőződésű embernek van dolga abban, hogy Magyarországon rend és biztonság legyen. Bajnai Gordon véleménye szerint mindenkinek tennie kell azért, hogy többség és kisebbség békében és biztonságban élhessen együtt, és hogy egyetlen embert se érjen olyan súlyos támadás vagy fenyegetés, mint az elmúlt hónapokban érte a romákat.

A kormány minden lehetséges anyagi, szervezeti és erkölcsi támogatást megad a rendőrségnek ahhoz, hogy szavatolni tudja az ország és az emberek biztonságát – áll a miniszterelnök közleményében, amely rögzíti azt is: a gazdasági válság okozta takarékossági kényszer ellenére a közbiztonság megerősítésére, a rend megszilárdítására a korábbiaknál több pénz jut idén és jövőre is.

A kormányfő emlékeztetett arra: a kabinet számos fontos és jelentős lépést tett a közbiztonság javítása érdekében, és közölte, újabb átfogó rendvédelmi intézkedéseket indít ezen a területen már a jövő héten.

Sólyom gratulált

Sólyom László gratulált a rendőrség szakszerű és eredményes munkájához, miután elfogták a cigányok ellen tavaly óta folyó támadások gyanúsítottjait – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel pénteken.

Az államfő szerint a feltételezett elkövetők letartóztatása után az egész ország fellélegezhet, visszatérhet a nyugalom és a törvényes rendbe vetett bizalom a támadásoknak kitett területeken.

A közlemény szerint a köztársasági elnököt pénteken délelőtt telefonon tájékoztatta Bencze József országos rendőrfőkapitány a gyanúsítottak elfogásáról.

A fellélegzés napja

Augusztus 20-a az ország születésnapja és egyik legnagyobb ünnepe, augusztus 21.-e pedig a fellélegzés és a megnyugvás napja lehet – reagált a romák elleni támadások gyanúsítottjainak elfogására Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-nek azt mondta, hogy az országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóját hallgatva okkal lehet abban bízni, hogy a valódi tetteseket fogták el. Hozzátette, reméli, hogy a felháborodást látva az igazságszolgáltatás elmegy a „demokrácia végső határáig” és a lehető legkeményebb büntetést szabja ki az elkövetőkre.

Teleki László az ország roma közösségének nevében köszönetet mondott a nyomozó szerveknek, kiemelve az ORFK és az NNI munkatársainak munkáját. Egyúttal megköszönte mindazok türelmét, akik bíztak a tettesek elfogásában.

A miniszterelnöki megbízott türelmét kért a romáktól. Azt kérte, hogy senki ne kezdjen önálló akcióba, ha akár ezzel, akár más bűncselekménnyel kapcsolatban információ kerül a birtokukba, akkor forduljanak a nyomozószervekhez.

Az SZDSZ is üdvözli

A Szabad Demokraták Szövetsége üdvözli, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a terrorelhárító szolgálat segítségével elfogták a hat halálos áldozatot követelő, roma honfitársaink ellen elkövetett támadások feltételezett elkövetőit – közölte a párt az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint az új SZDSZ köszöni a rendőrség áldozatos munkáját, amelynek eredménye, hogy a gyilkosságsorozat négy gyanúsítottját előzetes letartóztatásba helyezik.

Az MSZP méltó büntetést vár

Az MSZP azt várja el a magyar igazságszolgáltatástól, hogy a valódi bűnösökkel szemben elmegy a magyar jogrend legvégső határáig – közölte Lendvai Ildikó a párt elnöke annak kapcsán, hogy elfogták a romák elleni támadások gyanúsítottjait.

A közlemény szerint az MSZP azt várja el, hogy az igazságszolgáltatás olyan ítélettel sújt le az elkövetőkre, amellyel példát statuál mindenki számára, akinek a gondolatait, vagy a tetteit kirekesztő, gyilkos indulatok irányítják.

A roma közösségtől pedig türelmet és bizalmat kér a Magyar Szocialista Párt. Azt kérik tőlük, bízzanak a nyomozóhatóságban, abban, hogy a valódi bűnösök kerültek kézre és bízzanak a magyar igazságszolgáltatásban, hogy a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket.

“Közös érdek, hogy az erőszak ne szüljön erőszakot, az indulat indulatot, egyesek gyilkos, kirekesztő szándéka ne vezessen bezárkózáshoz” – fogalmaz a kormánypárt elnöke.

Az MSZP azt reméli, hogy a letartóztatások nyomán véget érhet a félelem, és véget érhet a szégyen is. A cigány családok félelme és az egész ország szégyene. A közleményben megköszönik a nyomozóhatóság minden munkatársának az erőfeszítését, amely ehhez az eredményhez nélkülözhetetlen volt.