Őrizetben a Magyarok Nyilainak katonái

Kihallgattak, majd előzetes letartóztatásba helyeztek két férfit a rendőrök, mert a gyanú szerint közük van a Magyarok Nyilaihoz. A szervezetet összefüggésbe hozzák több kormánypárti politikus házának támadásával.

Két újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyarok Nyilai ügyében folyó büntetőeljárásban; a két férfi, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, a főügyészség gyanúja szerint a mozgalom “katonájaként” felkészítette társait a támadásokra.

Budaházy hozta létre a csoportot

A főügyészség emlékeztetett: a gyanú szerint Budaházy György 2007 elején egy csoportot hozott létre, hogy támadásokkal megfélemlítsen országgyűlési képviselőket, s így megakadályozza az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény elfogadását az Országgyűlésben, “mint ahogy az a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevében a támadásokkal kapcsolatosan küldött üzenetből is kiderült”.

Az augusztus11-én őrizetbe vett két férfit azzal gyanúsítják, hogy ennek a csoportnak a tagjaiként 2007. áprilistól folyamatosan részt vettek a mozgalom tagjainak támadásokra történő felkészítésében, illetve maguk is ajánlkoztak, vállalkoztak a tervezett cselekmények elkövetésére. Ennek során tavaly február 8-ára virradóra bűntársaikkal részt vettek Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő dunaújvárosi lakása elleni támadásban, a lakás bejárati ajtaját lelocsolták benzinnel, majd meggyújtották. A tűz füstje veszélyeztette a lakók egészségét, a lakásban mintegy 400 ezer forint kár keletkezett.

11 gyanúsított

A Központi Nyomozó Főügyészség “állami szerv kényszerítése céljából megvalósított terrorcselekménnyel” gyanúsította meg a két férfit, a gyanú szerint ezt bűnszervezet tagjaként követték el. A gyanúsítottak a gyanúsítás ellen panaszt jelentettek be, és megtagadták a vallomástételt, de a bíróság augusztus 14-én előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Az ügyben jelenleg 11 gyanúsított van, valamennyien kényszerintézkedés hatálya alatt állnak.

Focilabdába rejtették a robbanóanyagot

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által 2009. április 8-án Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy embert, az ügyet később átvette a Központi Nyomozó Főügyészség. Ugyancsak a főügyészség jár el a május 15-én elfogott férfi ellen, aki – a megalapozott gyanú szerint – a százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve április 8-án társának egy futball-labdába rejtett bombát adott át, amelyet egy országgyűlési képviselő házánál akart társaival felrobbantani.

Szintén a főügyészség jár el a tavaly szeptember 3-ra virradóra Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui családi házánál végrehajtott robbantás ügyében, ott 1,5 millió forintos kár keletkezett.

A főügyészség a 2002-es hídfoglaláskor ismertté vált Budaházy Györgyöt gyanúsítja azzal, hogy 2007 elején megszervezte a csoportot, céljuk az volt, hogy az országgyűlési képviselőket megfélemlítve befolyásoljanak parlamenti döntéseket. Budaházyt június 17-én vették őrizetbe, a bíróság június 19-én előzetes letartóztatásba helyezte.

A gyanú szerint Budaházy utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István oktatási és kulturális miniszter családi háza elleni lőfegyveres támadást, és az ő utasítására dobtak Kóka János, az SZDSZ akkori elnökének épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében. Budaházyt emellett azzal is gyanúsítják, hogy 2009 április elején utasítást adott a bűntársainak arra: helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot, amit egy időben akartak felrobbantani. A bűncselekményt a rendőrség közbelépése akadályozta meg.

Terrorcselekménnyel gyanúsítják

Budaházy Györgyöt a főügyészség két rendbeli emberölés előkészületével, robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaéléssel gyanúsítja, valamint “állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménnyel”.

A főügyészség július 14-én három gyanúsítottat vett őrizetbe az ügyben, két embert a Kóka János háza elleni támadással, míg a harmadik társukat Dér Zsuzsanna lakása elleni támadással gyanúsítják.

A főügyészség szerint a 11 gyanúsított bűnszervezet tagjaként követte el a bűncselekményeket. Ennek a minősítő körülménynek a törvény szerint az a feltétele, hogy három vagy több ember hosszabb időre szövetkezzen súlyos, öt évet meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő cselekmények elkövetése céljából, oly módon, hogy egymás között a feladatokat megosztják.