Hamisítvány 15 ezer diploma

Újabb diplomahamisítási botrány robbant ki Romániában: hamis iratokkal üzletelők jól szervezett hálózat kezd kirajzolódni, amelyben az akkreditált, állami egyetemek szerepvállalása is feltételezhető. A tanügyi tárca általános hitelvesztésről beszél.

Újabb diplomabotrány tört ki Romániában: épp mikor a bukaresti Spiru Haret Egyetem ügye csendesedni látszott, a romániai felsőoktatás nagyját érintő okirathamisítási botrány felgöngyölítése van kilátásban, hamis vizsgaigazolások, hamis érettségi diplomák, pénzért hitelesített oklevelek után nyomoznak a hatóságok.

Korrupt az oktatási rendszer

Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter úgy nyilatkozott: “nem csak az egyetemi, de a középiskolai hálózat is súlyos korrupcióval küzd” – írja a Kitekintő. A miniszter szerint aggasztó, hogy nem csupán az oklevelek érvényessége szűnik meg, de nagyon sok esetben már az egyetemi diplomák feltételéül szolgáló érettségi bizonyítvány sem eredeti.

A román hatóságok nemcsak a diplomák kibocsátásának és megvédésének módját kifogásolják, de a sorozatos okirathamisítás gyanúja is felmerült.

A botrányban minisztériumi tisztségviselők és az állami intézmények vezetői is érintettek, “a gyanú szerint 15 ezer, nem akkreditált egyetemi diplomát bocsátottak ki minisztériumi segédlettel az alexandriai Alexandru Ghica és Europa Ecor egyetemeken, holott mindkét intézmény évek óta akkreditáció nélkül működik” – írja a lap.

3-4000 euróba került

A hírek szerint két, akkreditáció nélkül működő intézményvezető magán, illetve állami egyetemek közreműködésével hitelesítette a saját intézménye által kibocsátott nagyjából 15 ezer diplomáját, fizetés ellenében, aminek feketepiaci értéke 45 millió euróra rúg. Az ügyben nyomozó Korrupcióellenes Hatóság (DNA) jelenlegi információi szerint a hallgatók 3-4000 eurót fizettek az oklevelekért, ha azonban nem kívánták megvédeni diplomájukat, plusz 500 euróért ezt is megoldhatták. Más vizsgázott le helyettük.

A román oktatási tárca mindenkit felmentett állásából, aki érintett az ügyben és azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza diplomakereskedelemmel vádolt személyek teljes névsorát.

Címkék: Belföld: oktatás