A titkosszolgálat minden szálat vizsgál

Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki elnöke nem érti, hogy a magyar titkosszolgálat miért nem vizsgálja a külföldi titkosszolgálatok esetleges szerepét a romák elleni merényletsorozatban. A titkosszolgálatnál ezzel szemben azt mondják, ők kiemelten kezelik az ügyet, segítenek a rendőrségnek, és minden szálat megvizsgálnak, csak erről nem szívesen beszélnek.

A csütörtöki Magyar Hírlap szerint Simicskó István azt mondta: érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a titkosszolgálatok nem foglalkoznak a cigány lakosságot érintő sorozatgyilkosság esetleges külföldi titkosszolgálati és bűnözői szálaival. A KDNP-s politikus szerint lehet, hogy talán azért tekintenek el ettől, mert a kormánynak az az érdeke, hogy a magyar társadalomban fennmaradjon a mostani feszültség, és a rasszizmus emlegetésével eltereljék a figyelmet az ország valódi problémáiról.

A Nemzetbiztonsági Iroda illetékese az FN-nek elmondta, hogy ha úgy lenne, ahogy Simicskó fogalmaz, az valóban érthetetlen lenne. „A valóságban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is és az Információs Hivatal is a törvényi felhatalmazás keretében megfelelő adatgyűjtést, információelemzést végez, együttműködve a rendőri szervekkel, és adott esetben egyeztetnek a külföldi partnerszervezetekkel.”

Prioritás

Az illetékes hozzátette, hogy a speciális szolgáltató feladatokat (lehallgatás, megfigyelés) ellátó Nemzetbiztonsági Szakszolgálat pedig teljes kapacitásával áll rendelkezésére azoknak, akik a bűncselekmény megoldásán dolgoznak.

Információink szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az amúgy kevés pénzzel rendelkező szakszolgálatra „rászóltak”, hogy a romák elleni támadások kapcsán érkező rendőrségi igényeket kiemelten kezeljék.

Nem zárja ki

Lapunk is megkereste Simicskó Istvánt, aki elmondta, nincs konkrét információja arról, hogy külföldi titkosszolgálat állna a romák elleni támadássorozat mögött, ám „nem lehet kizárni, hogy érdekében állhat más országoknak Magyarország destabilizálása”.

A fideszes politikus szerint már nem az kérdés, hogy dolgozik-e a titkosszolgálat a támadássorozaton, hanem hogy van-e eredménye a munkájuknak. „Ilyen csak a mesében van és Magyarországon, hogy megtörténik a sokadik gyilkosság, és nincs információ az elkövetőkről” – vélekedett Simicskó, aki ismételten elfogadhatatlannak nevezte, hogy nincs eredménye a nyomozásnak. Szerinte ez azt jelenti, hogy a rendszer nem működik jól.

Kevés az esély

Értesüléseink szerint a magyar titkosszolgálat látókörében is szerepel a külföldről szervezett akciók eshetősége. Forrásunk szerint egy ilyen támadássorozatnál ez természetes része a nyomozásnak, ugyanakkor vélhetően kicsi a valószínűsége ennek a variációnak.

Finszter Géza kriminológus korábban úgy nyilatkozott lapunknak, valószínűtlennek tartja, hogy külföldi titkosszolgálat állna a romák elleni támadás mögött, szerinte csak abban az esetben lehet érdekes a külföldi szál, ha az elkövetők más országban rejtőznek el a támadások között.