Gépkarabélyokat foglaltak le Borsodban

Gépkarabélyokat, éles lőszereket, kézigránátokat, páncéltörő gránátot és fegyveralkatrészeket foglaltak le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai Borsod-Abaúj-Zemplén megyében; a rendőrségnek jelenleg nincs információja arról, hogy az ügynek köze lenne a romák elleni támadássorozathoz.

Horváth Lajos alezredes, az NNI főosztályvezetője az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ennek az ügynek van-e köze a romák elleni támadássorozathoz, mint ahogyan az csütörtökön több kelet-magyarországi hírportálon megjelent, azt mondta: jelenleg nem áll rendelkezésre információ erről.

Az NNI közleménye szerint az NNI július 15-től folytat eljárást lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt egy magyar férfi és társai ellen.

(Ez az információ így egyelőre cáfolja azt – az egyébként Borsod Online-ra hivatkozó – hírünket, ami szerint a romagyilkosságokban résztvevőket tartóztattak volna le – a szerk.)

Draskovics Tibor rendészeti miniszter sem erősítette meg, hogy a két ügy között összefüggés lenne. Korai arról beszélni, hogy a fegyverlefoglalás és a romák elleni támadások között van-e összefüggés – mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki rendkívüli ülése után.

Draskovics Tibor közölte: annyit tud elmondani, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal és a rendőrség együttműködésének köszönhetően bukkantak rá arra a raktárra, amelyben nagy mennyiségű fegyvert, illetve fegyvernek látszó tárgyat találtak.
Mint hozzátette, ha valaki több tucat hatástalanított, részben vagy egyáltalán nem hatástalanított fegyvert elrejtve tárol, azzal “feltehetően nem nagyon pozitív célja van”. Hangsúlyozta azonban, “arról nyilatkozni bizonyosan korai lenne, hogy ez összefüggésben van-e a romák elleni sorozatos támadásokkal”.

A miniszter közölte: egy bizonyos, hogy ez a megtalálás annak a megerősített rendőri jelenlétnek az egyik hozadéka, amelyet az északkelet-magyarországi térségben a rendőrség kifejtett. Hozzátette, hogy jó néhány bűnözőt elfogtak, több bűncselekményt akadályoztak meg azóta, hogy sokkal több rendőr, nagyobb aktivitással mozog azon a környéken.