Romákra lőttek Kislétán – egy halott

Agyonlőttek egy 45 éves roma asszonyt Kislétán, a lánya megsebesült. A támadók sörétes puskával lőttek. A megyei rendőrség helyszínelői mellé megérkezett az NNI is. A vérdíj már 100 millió forint.

Fegyver oltotta ki egy asszony életét Kislétán hétfőre virradóan, a lánya megsebesült – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

Fotó: szon.hu Képgaléria a romák elleni támadásokról

A lövöldözés helyszínén a rendőrség nagy erők bevonásával végzi a helyszínelést, a nyomok rögzítését – mondta a Fedor Rita.

rekord vérdíj

Megduplázta a romák elleni támadások elkövetőinek kézre kerítéséért járó nyomravezetői díjat Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn; a 100 millió forintos nyomravezetői díj a legmagasabb a hazai kriminalisztika történetében. A támadás részletei itt!

Az NNI is a helyszínen

Petőfi Attila, a romák elleni sorozattámadásokat vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője az FN-nek elmondta, már az NNI emberei is a helyszínen vannak és együtt végzik a nyomozást a megyei rendőrséggel.

FN-szakértő

Végh József kriminálpszichológus az FN-nek arról beszélt, hogy a mostani bűncselekmény beleilleszkedhet a korábbi romák ellen elkövetett fegyveres támadások sorába. A részletekről ide kattintva olvashat.

Arra a kérdésre, hogy a mostani gyilkosság beleillik-e a romák elleni támadássorozatba, Petőfi Attila még nem mert egyértelmű igennel válaszolni. “Ennek kimondásához egyelőre kevés információ áll rendelkezésünkre, ám a most használt fegyver kalibere megegyezik a korábbi esetekben előforduló fegyverével” – mondta az NNI vezetője.

A nyomozók az eddigi támadásokkal szemben új nyomként értékelhetik azt, hogy a gyilkosok ezúttal bementek az épületbe, és nem az udvarról vagy az utcáról támadtak.

Sörétek

Az FN információi szerint egy 45 éves anyát és 13 éves lányát lőtték meg vasárnap éjszaka Kislétán. Az anya belahalt a támadásba, a kislány nyakát, vállát és fejét érték a sörétek.

Pénzes Sándor, a szabolcsi település polgármestere lapunknak elmondta, hogy tudomása szerint a lövöldözés vasárnap éjjel fél tizenkettő után történt. “Egy hosszú lakást képzeljen el, az előszobából balra fordulva előbb az anyát lőtték agyon a gyilkosok, majd a jobb oldali szobában fekvő lányra céloztak” – próbálta rekonstruálni a történteket a polgármester.

Falu szélén

Pénzes Sándor azt mondta, az áldozatok romák voltak, ám szerinte a faluban nincs olyan ellentét a romák és nem romák között, ami lövöldözéshez vezetne.

Nem az utolsó ház (Fotó:MTI) KÉPGALÉRIA

A polgármester szerint a megtámadott roma család köztiszteletben állt, az édesanya öt lányt és öt fiút nevelt, férje korábban, egy fiúgyermeke pedig három hónapja halt meg. Hozzátette: a család rendszeresen dolgozik, és segélyt is kap.

megdöbbentek

Nagy a megdöbbenés a szabolcsi Kislétán, a falubeliek nem értik a hétfőre virradóra történt tragédiát. Nagyjából húsz kislétai, főleg a környékbeli utcák lakói gyülekeznek a rendőrségi kordon előtt, továbbra is csak találgatva az eseményeket. Az egyik nő az MTI helyszínen tartózkodó munkatársának elmondta: a meggyilkolt asszony és családja tisztességes család hírében állt. Az asszony holttestét nemrég szállították el; a helyszíni szemle jelenleg is tart, a rendőrök továbbra sem engednek senkit a gyilkosság helyszínének közelébe. (MTI)

A polgármester a tanúk elmondásából úgy véli, hogy a támadók a kert felől érkezhettek. Bár a ház a település szélén van, nem magányosan áll, így a szomszédság hallotta a lövéseket. Az áldozatokra hajnalban akadtak rá a napszámba, dohányt törni induló rokonok.

Az FN tudomása szerint a rokonok hajnali 4 órakor küldtek egy SMS-t az anyának, hogy ébredjen, mert mennek érte, hogy magukkal vigyék dolgozni, majd háromnegyed ötkor dudáltak a kapunál, ám a házban már csak a halott nőt és a sokkos állapotban lévő lányát találták.

Stabil, de súlyos

A sérült lányt a nyíregyházi kórházban ápolják. A kislány állapota stabil és kielégítő – közölte Felföldi Pál, a Jósa András Kórház traumatológus főorvosa.

Egy gégészekből és traumatológusokból álló orvosi team kezdte meg a gyermek operációját, a műtét jelenleg is tart.
Felföldi Pál stabilnak és kielégítőnek, egyben “természetszerűleg súlyosnak” is nevezte a kislány állapotát.

A korábbi romák elleni támadásokról itt olvashat bővebben!