Az M1-es és a terelőút is áll

Tart az átrakodás arról a kiemelten veszélyes anyagot szállító kamionról, amelyet baleset ért az M1-es autópályán Bicske térségében. A sztrádát lezárták Bicskétől Zsámbékig a Budapest felőli oldalon, időközben baleset történt a terelőúton is - közölte a katasztrófavédelem és a rendőrség.

A helyszínen bicskei tűzoltók és budapesti vegyi mentesítők dolgoznak. A baleset következtében két tartály megsérült, azokból szivárog a veszélyes anyag.

Fülep Zoltán tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője a helyszínről elmondta: tart a jármű ellenőrzése, “eddig az derült ki, hogy a rakományt jól rögzítették és megfelelő módon jelölték is a járművön”.

Jelenleg a sérült jármű rakományának átrakodása folyik egy másik kamionba, amikor ezt befejezték, rendőrségi felvezetéssel viszik ki azt a területről – mondta a tűzoltó alezredes. Közlése szerint az autópálya forgalmát Győr felé már megnyitották.
Baleset történt az 1-es főúton is, ahová a lezárt M1-es autópálya forgalmát terelték: két autó ütközött, egy ember megsérült – mondta Németh-Kész Mónika, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Jelentős, mintegy 6 kilométeres kocsisor torlódott fel az autópályán Budapest felé. A rendőrök az érintett szakaszról eddig több autóst visszakísértek a leállósávon a M1-es melletti 1-es főútra, ám például a megfordulni nem tudó, nehéz teherautóknak a mentés teljes ideje alatt a helyszínen kell várakozniuk.

A rendőrségi szóvivő korábbi közlése szerint az autópályán sövénynyírást végeztek, s a munkavégzést észlelve lassított egy kamion, amelybe hátulról beleszaladt a román rendszámú, veszélyes anyagot, nitrolakkot szállító kamion.

A nitrolakk fokozottan tűz- és robbanásveszélyes folyadék. Az anyagot elsősorban a famegmunkáló- és a bútoriparban használják, például székek, szekrények, lambériák és egyéb fafelületek védelmére, díszítésére.